Açlık grevinde 9. gün: Mültecilere hukuki koruma!

14.07.2017 - 18:25
Haberi paylaş

Lübnan ordusu tarafından Suriyeli mültecilere yönelik sistematik baskılarına karşı devam eden uluslararası açlık grevine Türkiye’den katılan Suriyeli aktivistler, bugün İstanbul’da bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda açlık grevcilerinden Hussein Basbous ve Muhammed Almudahi birer konuşma yaptı. Son gelişmelerden sonra Lübnan’ın yine bazı aileleri sınırdışı ettiklerinden bahsettiler. Konuyu gündemleştirmeye çalışan iki insan hakları aktivisti de gözaltına alınmıştı.

Lübnan’da olan bitenlerin tüm dünyanın gözü önünde cereyan ettiğini dile getiren aktivistler, buna rağmen BM’nin ve insan hakları örgütlerinin hiçbir ses çıkarmadığını belirttiler.

Hussein Basbous, talepleri kabul edilene kadar açlık grevlerinin süreceğini dile getirdi.

Açlık grevindeki mültecilerin talepleri şöyle:

1) Suriyeli mültecilerin Lübnan ordusu tarafından katline dair uluslararası soruşturma açılması

2) Katliamın faillerinin adalet önüne çıkarılması

3) Lübnan’daki Suriyeli mültecilerin hukuki korunma altına alınması

Basın tarafından açlık grevi eyleminin nasıl kararlaştırıldığının sorulması üzerine, Suriyeli aktivistler, ilk fikrin Fransa’dan çıktığını, sosyal medya üzerinden ise hızla yayıldığını söylediler.

Eylemciler ayrıca, bir süre sonra açlık grevine meydanlarda devam edeceklerini açıkladılar.

Basına Lübnan’da Suriyeli mültecilere yönelik işkencenin fotoğraflarını gösteren Suriyeli eylemciler, kendileriyle dayanışanlara teşekkür ettiler.

5 Temmuz’da başlayan açlık grevi 10 ülkeye yayılmıştı. Açlık grevi, insan hakları örgütlerine bir çağrı olarak düzenleniyor.

Açlık grevindeki Suriyeli mülteci aktivist ile röportaj

Suriyeli aktivistlerin açlık grevi sürüyor

Bültene kayıt ol