Bugünkü dersin konusu: #HayırGitmiyoruz direniyoruz

10.02.2017 - 12:48
Haberi paylaş

686 sayılı KHK ile görevlerinden ihraç edilen Ankara Üniversitesi öğretim görevlilerinin, #HayırGitmiyoruz diyerek çağırdığı buluşmaya polis müdahale etti. Akademisyenler dün ihraçlara karşı Ankara Üniversitesi’nde ‘Büyük Buluşma’ kararı almıştı.

Polis öğretim görevlilerinin üniversiteye girmesini engelledi. İki öğrenci ve çok sayıda öğretim görevlisi gözaltına alındı. Kampüste polis ablukası devam ediyor. Okula giriş yapamayan öğretim görevlileri Kızılay’a doğru yürüyüş gerçekleştirdi. 

Sabah saatlerinden itibaren yaşanan gelişmeleri, KHK ile ihraç edilen akademisyenler Merve Diltemiz ve Can Irmak Özinanır ile konuştuk. 

Erken saatlerde bir grup meslektaşının kampüse girebildiğini söyleyen Özinanır, “akademisyenleri, yüksek lisans ve doktora öğrencilerini, kimseyi almamaya başladılar okula” dedi.

Kazanacağız!

“İlk başta ihraç edilen arkadaşlardan bazılarına saldırıp hepimizi uzaklaştırmaya çalıştılar. Birkaç kere daha içeri girmeyi denedik. Her seferinde bizi müdahaleyle sürdüler. En sonunda Kolej’e doğru sürmeye başladılar. Biz de bunun üzerine Kızılay’a kadar yürüyüş yaptık. ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Zafer direnen emekçinin olacak’, ‘Susma hayır başkanlığa hayır’ gibi sloganlarla yürüdük.” 

Büyük Buluşma’ya ODTÜ, Hacettepe gibi üniversitelerden ve EğitimSen’den destek vermeye gelen çok sayıda meslektaşının olduğunu ifade eden Özinanır, “Biz yürürken polis okula girmiş. Hocalara ve öğrencilere gözaltı yapmış. Kampüste tam bir kuşatma var” dedi. 

Sabah saatlerinde okula girebilen gruptan olan, ihraç edilen araştırma görevlilerinden Merve Diltemiz Cebeci kampüsündeki gelişmeleri marksist.org’a aktardı. 

“Az önce Sevilay Çelenk konuşurken yeniden gaz attılar. Sabahtan beri yüzümüzü gözümüzü silip yeniden açıklama yapmaya çalışıyoruz. Ben Siyasal Bilgiler kısmındayım. Mülkiye’nin eski dekanı Yalçın Karatepe hoca burada, eski Mülkiyelilerden desteğe gelen çok sayıda arkadaşımız var.”

Kampüse müdahale

Okula geldiklerinde girişin kapalı olduğunu, direnişle kapıdaki bariyerleri aştıklarını söyleyen Diltemiz, içeri girdiklerinden beri birçok kez polisin gazla müdahale ettiğini sözlerine ekledi. 

“Çok sayıda hocaya saldırdılar. Ayhan Yalçınkaya hocamızın bacağına gaz fişeği isabet etti. Ciğer hastası olduğu için ayrıca etkilendi. Fakültenin içine girmiyorlar ama tam kapının önündeler. İletişim Fakültesi’nin durumunu bilmiyorum”. 

Sabah okula girdiklerinde Yönetim Kurulu toplantısı yapmakta olan Dekan’ın odasına girdiklerini ve Dekan’la birlikte dışarı çıktıktan sonra polis müdahalesinin başladığını anlatan Diltemiz, bu sırada çok sayıda meslektaşının da içeri giremediğini söyledi. 

“En kalabalık günlerinden birini yaşıyor burası. Desteğe gelenler var, öğrenciler var ama asıl kalabalık öğretmenlerden”. 

Bültene kayıt ol