Açık oylama, gizli sayım: TBMM’de başkanlık görüşmeleri başladı

10.01.2017 - 09:44
Haberi paylaş

“Partili cumhurbaşkanlığı” sistemini getirecek yeni anayasa teklifi Meclis genel kurulunda görüşülmeye başladı. Maddelere geçilmesi 338 oyla kabul edildi.

Oylamada AKP’den fire olup olmayacağı merak ediliyordu. Bunun önüne geçilmesi için birçok AKP’li vekil, oylarını açık bir şekilde kullandı. “Açık oy gizli tasnif” yöntemi, cumhuriyetin erken yıllarında tek parti döneminde kullanılıyordu.

Öte yandan, görüşmeler sırasında, Bekir Bozdağ “Bizim yaptığımız Atatürk anayasalarına dönmektir. Siz Atatürk'ün anayasasına karşı çıkıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Başkanlık sistemiyle birlikte kendi pozisyonu yok olacak olan Başbakan Binali Yıldırım “Memleketin geleceği için bir Ali değil bin Ali feda olsun” dedi, birçok yetkiyi tek kişide toplayacak olan değişikliğin “vesayet odaklarını ortadan kaldıracağını” savundu. Yıldırım, “vatandaşa itaat et, rahat et” ifadelerini kullandı.

Bir ara gizli oy kullanılmadığı için oylamayı durduran ve milletvekillerini uyaran Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın ise sonunda oylamanın “usule uygun” gerçekleştiğini söyledi. Maddelere geçilmesi 338 oyla kabul edildi.

Bültene kayıt ol