TSK'nın “sivilleri öldürmedik” açıklaması doğru mu?

24.12.2016 - 16:26
Haberi paylaş

Türkiye'nin El-Bab'a yönelik hava saldırılarında ölen onlarca sivile ilişkin fotoğraf ve videolar, Suriyeli muhalif aktivistler tarafından sosyal medyada paylaşılıyor. TSK ise sivilleri vurdukları iddiasının yalan olduğunu açıkladı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, (SOHR) hava saldırılarında son 24 saatte 24'ü çocuk 13'ü kadın 88 sivilin öldüğünü iddia etmişti. Gözlemevi, böylece son 4 ayda Türkiye'nin hava saldırılarında hayatını kaybeden sivillerin sayısının 250'ye ulaştığını öne sürmüştü.

BBC Türkçe'nin soruları üzerine iddialara yanıt veren Genelkurmay Basın Daire Başkanlığı, sivil halkın vurulduğuna ilişkin haberlerin doğru olmadığını vurguladı.

Başkanlıktan yapılan açıklamada, "Sivil halk ile ilgili hassasiyetimiz had safhadadır. Bu konuya özel önem veriyoruz. Hedefler seçilirken tek tek, birkaç kaynaktan detay ve teyit alınmadan hiçbir şekilde hedefler vurulmuyor. Bugüne kadar sivil zayiat konusunda o sivillerin ne akrabalarından ne ailelerinden hiçbir şey gelmemiştir. Bu kuruluş bunu sürekli olarak tetiklemekte, bu yalanları üretmektedir" denildi.

Yapılan açıklamada ayrıca, "Biz içeriye bir sivil bile girdiğini tespit etsek, içeride 10 DEAŞ'lı varsa orayı vurmuyoruz. Bu kadar net. Hatta DEAŞ'lılar bunu istismar ediyor. Aracın girdiği yerlerde sivillere zarar gelmesin diye hedef kaçırdık. Bu tür hassasiyetler varken, bu tür yalanlar maksatlıdır" ifadeleri kullanılarak, Hava Kuvvetlerinin bu konuda özel dikkat gösterdiği vurgulandı.

Fırat Kalkanı'nı destekleyen kaynaklar dahi kabul ediyor

Ancak El-Bab'a yönelik hava saldırılarında sivillerin katledildiği iddiası yalnıca SOHR tarafından dile getirilmiyor. Suriye'de Esad'a ve IŞİD'e karşı olan birçok muhalif aktivist, TSK'nın vurduğu -çocuk ve kadınlar dahil- sivillerle ilgili videoları ve kareleri sosyal medyada yaygınlaştırıyor.

Bunun yanı sıra, örneğin Fırat Kalkanı Operasyonu'nu destekleyen Aleppo24.com internet sitesi, TSK'nın sivilleri öldürdüğünü söylerken, bunun suçlusu olarak insanları kalkan olarak kullanan ve şehirden çıkmalarına izin vermeyen IŞİD'i gösterdi. Ancak sitedeki haber de, TSK ve koalisyon uçaklarının da bu durumu ciddiye almadığı belirtiliyor.

2011 yılında devrime katılan aktivistlerin tabandaki örgütü olarak ortaya çıkan Yerel Koordinasyon Komiteleri (LCC) de TSK hava saldırılarının sivilleri öldürdüğünü söylüyor. Örgüte göre, 80 olan sayı, 120'ye yükselebilir.

Ortadoğu üzerine yayın yapan EAWorldview.com'un yanı sıra, kentin içinden yayın yapan haber kanalı Al-Bab 24 ve Suriye'de muhalefet yanlısı haber yapan ve Erdoğan'ın çizgisine yakın duran Orient News de sivil katliamının gerçek olduğunu bildiriyor.

Türkiye medyasında yer alan haberlerde ise TSK'nın El-Bab'da sivil halka uçaklardan attığı bildirilerde Arapça "Bu son çağrıdır, şehirde kalırsanız gelecek günlerde güvenliğiniz tehlike altında olacak. Geçici olarak kırsala veya komşu köylere gidin" uyarısında bulunuldu. TSK'nın bahsettiği "sivillere yönelik hassasiyet", insanlara IŞİD'in kontrolündeki kentten kaçmaları için "son uyarı"dan ibaret.

Bültene kayıt ol