Suriye savaşında bugün

26.08.2016 - 14:50
Haberi paylaş

Türkiye sınırında IŞİD temizlenirken yerine YPG'nin geçmesini önlemek için başlatılan "Fırat Kalkanı" operasyonu üçüncü gününde.

Hatay Yayladağı'nda Suriye tarafından havan mermisinin atılması sonucu 3 asker yaralandı. Yaralanan askerler hastaneye kaldırıldı.

Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) haberine göre, Suriye’nin Lazkiye kırsalından atılan havan mermisi, Hatay’ın Yayladağı ilçesinde askerlerin nöbet tuttuğu alana düştü. Olayda 3 asker yaralandı. Yaralanan askerler hastaneye kaldırıldı.

Suriye rejim güçleri birkaç günden beri Lazkiye yönünden Yayladağı’na yakın noktalardaki Türkmen hedeflerini top ateşine tutuyordu.

Başbakan Atatürk'e özendi

Başbakan Binali Yıldırım, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile ortak basın açıklaması yaparkenki açıklamalarında, "Suriye'de Irak'ta işler gittikçe daha zora giriyor. Biz yeni dalgaların oluşmaması için güney sınırımızda bazı tedbirler aldık. Buradaki DEAŞ ve diğer terör unsurlarını bölgeden temizliyoruz ki oradaki sivil insanlar da dönebilsin. Ancak sorunun AB'de ele alınmasına ve çözüm üretilmesine ihtiyacı var" dedi.

Yıldırım, "teröre karşı" konuşurken "Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nda dediği gibi 'Ya İstiklal ya ölüm!'" dedi.

"Kürtlere saldırmıyoruz" yalanı

Başbakan ayrıca, harekâtta Kürtlerin hedef alındığı iddiasını "kuyruklu yalan" olarak niteledi. Oysa kendisi harekâtın gerekçelerini sayarken "Kuzey Suriye'de Kürt oluşumu istemiyoruz" demişti.

Öte yandan, dün akşam Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Cerablus’un güneyindeki YPG’li bir grubu top ateşiyle vurduğu aktarılmıştı.

Operasyonun ilk gününde ise Cerablus'ta Kürtlerin yaşadığı bölgede 29 kişinin katledildiği iddia edilmişti.

TOKİ ile mültecileri kovma planı

Milliyet gazetesi Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan, TSK'nın IŞİD'e yönelik gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı harekâtından sonra Cerablus'ta güvenliğin sağlanması hâlinde TOKİ'nin kentte inşaata başlayacağını yazdı.

Ankara'nın, destek verdiği grupların kentte yerleşik hâle gelebilmesinin, Cerablus’un yeniden bir kent hayatına kavuşmasıyla mümkün olabileceğini düşündüğünü aktaran Çevikcan, "Bunun için de kentin önce güvenliğinin sağlanması, sonra Türkiye’nin, TOKİ’nin de desteğiyle kentin alt ve üstyapısının yeniden yapılması gerektiği ifade ediliyor. Bu nedenle TSK güvenlik bütünüyle sağlanana, kent yeniden yaşanabilir hale gelene kadar varlığını hissettirecek" diye yazdı.

Çevikcan, "Bunun ardından savaştan kaçanların, daha önce Türkiye’ye gelenlerin bir bölümünün de Cerablus’a yerleşebileceği değerlendiriliyor" dedi.

Sınıra takviye

AA'nın aktardığı bugünkü gelişmeler ise şöyle:

"Sınırın Türkiye tarafı, zırhlı birlikler ve tanklarla takviye ediliyor. Çok sayıda askeri araç güvenlik önlemleri altında Karkamış ilçesinde sınıra yakın bölgede oluşturulan alana konuşlandırıldı. Kızılay ekipleri Cerablus’a insani yardım malzemesi götürmek üzere hazırda bekletilirken, AFAD ekipleri de çalışmalarını sürdürüyor."

Salih Müslim: "Türkiye'nin başına büyük belalar açılacak"

PYD Eş Başkanı Salih Müslim ise Med Nuce televizyonundaki yayına telefonla bağlanarak “Türkiye’nin bahanesi ne olursa olsun, bu uluslararası anlaşmalara da ters düşüyor. Çok maceracı bir politikadır bu ve muhakkak Türkiye’nin başına çok bela olacaktır. Suriye halklarının bölgesidir, Kürtlerdir, Türkmenlerdir, Araplardır, en iyisini, ne yapacağımızı en iyisini biliriz. Bugün Türkiye Silahlı Kuvvetleri (TSK) güçlüdür, bazı yerlere girebilirler ama önümüzdeki günlerde başlarına çok büyük belalar açılacaktır” dedi.

Bültene kayıt ol