Dayanışma: “Eren Keskin, 1915'ten beri adalet arayan sıradan insanların sesidir”

25.08.2016 - 14:26
Haberi paylaş

İnsan hakları aktivisti, avukat Eren Keskin, Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasının ardından evine yapılan baskın sonrası, bugün Çağlayan'a giderek savcılığa ifade verdi.

Eren Keskin'le dayanışmak için Çağlayan Adliyesi önünde saat 14:00'te bir basın açıklaması yapıldı.

Marksist.org, eyleme katılanların görüşlerini aldı.

Ayşe Panuş (İHD il sekreteri): "Hükümet 15 Temmuz'dan sonra cesur olup demokratik açılımlar yapmalıydı"

"Eren Keskin'i hepimiz biliyoruz. İnsan hakları denince Türkiye'de akla gelen insanlardandır. Çok da cesur bir kadındır. Eren'le ilgili 28 tane dava var. Özgür Gündem'in korkunç bir şekilde basılması ve gazetecilerin işkence görmesiyle birlikte, aynı saatlerde de Eren Keskin'in evini polis bastı ve arama yaptı.

Bu tamamen bir gözdağıdır. Basına ve tüm insan hakları mücadelesi yapan, muhalif olan herkese bir gözdağı. Sadece Eren Keskin yok tabii, binlerce yazar, akademisyen, öğretmen, cezaevleri önündeki tutsakların durumu ortada. Bütün bunların toplamında, 15 Temmuz darbe girişimini önleyen bir hükümet, ki çok önemli bir şeydi darbenin engellenmesi Türkiye'nin tarihinde, keşke hükümet cesur olsaydı ve demokratik açılımları yapsaydı. Ama ne yazık ki şu ana kadar öyle bir adım olmadığı gibi muhalifler üzerindeki baskı artıyor. E tabii baskı varsa direniş de var."

Meltem Oral (DSİP Eşsözcüsü): "Eren Keskin, 1915'ten beri adalet arayan sıradan insanların sesidir"

"Hükümetler değiştikçe, devlet politikaları değiştikçe adalet mücadelesinden hiçbir şekilde taviz vermeyen, geri adım atmayan bir adalet savunucusu Eren Keskin. 1915'ten beri bu topraklarda adaleti arayan sıralardan insanların bugünkü sesi, bugün bu mücadeleyi yürütenlerin de en güvendiği yoldaşı, aynı zamanda büyük bir referansı. Sadece bu adalet mücadelesinin bir parçası değil, ta kendisi Eren Keskin. Onun hayatı bile, özellikle de bir kadın olarak, on yıllardan beri bir dizi noktada önemli bir mücadele konusu. Şimdiye kadar hedef göstermeyen herhalde kalmamıştır ama buna rağmen inadına barış demeye, koşulsuz amasız fakatsız barış mücadelesini büyütmeye, LGBTİ'lerin sesi olmaya, 'Hrant için adalet için' diyenlerin parçası olmaya da devam etti. Dolayısıyla bir dizi saldırıyı savuşturmuştur, bu baskıyı da savuşturacağından, bu mücadelenin parçası olan aktivistler olarak eminiz." 

Ümit Efe (TİHV İstanbul temsilcisi): "Eren Keskin insan hakları mücadelesinin yüz akıdır"

"İnsan hakları mücadelesi 12 Eylül koşullarında, yani gene bir olağanüstü dönemde doğdu. Ve hiç bitmedi. Eren Keskin tüm bu dönemlerin direngen noktasıdır ve insan hakları mücadelesinin yüz akı olacak bir direniş sergilemiştir. Bugün başına ne geleceğini bilmiyoruz. Haklar ve özgürlükler mücadelesine dönük saldırıların bir devamı ve önemli bir ayağı olduğunu düşünüyoruz. Sonuna kadar arkadaşımızın yanında olacağız. Eren Keskin kararlılığını bugün de sürdürecek, biz de bunu destekleyeceğiz."

Ercan Aktaş (Vicdani retçi aktivist): "Devlet bizle uğraşıyorsa biz de direneceğiz ve dayanışacağız"

"Eren Keskin'i biz yıllardır insan hakları ihlalleri karşısında söz üreten cesur bir kadın olarak tanıyorum. Türkiye ne yazık ki insanların bir şekilde adliye önlerinde, cezaevleri kapılarında, polis karakollarında, askeri karakollarda sıça vakit geçirdiği bir yer oldu, uğrak yerimizdir buralar. Eren Keskin de uzun yıllardır kim olmuşsa bu duraklarda, kadınların, LGBTİ bireylerin, daha zorlu süreçlerin, tecavüz davalarının, Kürdistan'da yaşanan çatışmaların köklü bir hafızasıdır, tanığıdır. Bunların savunusunu yapan güçlü bir kadındır.

Benim Eren'i en çok beğendiğim nokta, özellikle militarizme dair doğrudan, hiç de esnetmeden sözlerini söylüyor olmasıdır. Savaş karşıtı, antimilitarist bir birey olarak militarizmden doğru bir söylem kurmaya çalışırız yıllardır. Doğrudan, en kolay sözümüzü anlatabildiğimiz insanlardan birisidir. Sistem karşısındaki muhalif kimliği hedef alınıyor. Eren Keskin'e hiza verilmeye çalışılıyor. Bu ülkede duyarlı ve vicdanlı olmak isteyen herkese karşı bir şantaj olarak değerlendiriyorum. Fakat Eren Keskin direnmeye devam edecek, biz de onunla olmaya devam edeceğiz. Çok da hoşumuza gitmiyor buralarda olmak ama devlet bizle uğraşıyorsa biz de direnerek, dayanışarak bir arada durmaya devam edeceğiz."

Güncelleme:

17:29 Özgür Gündem'in eski genel yayın yönetmeni Eren Keskin serbest bırakıldı.

15:45 Basın Savcısı Umut Tepe tarafından ifadesi alınan Eren, "örgüt propagandası yapmak" ve "devlet birlik ve bütünlüğünü bozmak" suçlamalarıyla tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Bültene kayıt ol