Devletin saldırılarına karşı: Dêrik ve Gever direniyor

29.11.2015 - 14:08
Haberi paylaş

Devlet güçlerinin "terörle mücadele" adı altında Kürt kentlerini kuşatıp katliamlara hazırlandığı operasyonlar sürüyor. Kürt halkı direnmeye devam ediyor.

Sokağa çıkma yasağının 3’üncü gününü geride bıraktığı Mêrdîn’nin (Mardin) Dêrik (Derik) ilçesinde devletin saldırıları gittikçe yoğunlaşıyor. Üç gündür ilçeyi onlarca zırhlı araçla ablukaya alan devlet güçleri, özellikle Cevizpınar, Küçükpınar, Zeytinpınar, Dağ ve Kale mahallelerine yönelik yoğun saldırılar gerçekleştiriyor. Kobra tipi zırhlı araçların mahalleleri rastgele taradığı belirtilirken, saldırıların ara ara yoğunlaştığı ve sürekli çatışma seslerinin geldiği belirtildi. Yine ilçedeki trafoların da, özel harekât polisleri tarafından açılan ateşle patlamasından dolayı ilçede elektriklerin de kesik olduğu belirtildi.

"Topraklarımızı terk edin"

Sokağa çıkma yasağını tanımadığını ifade eden Rutan Derik adlı yurttaş, çatışmaların ilçe geneline yayılarak şiddetli bir şekilde devam ettiğini söyledi. Özellikle Kale mahallesinde devlet güçleri tarafından anonslar yapılarak halkın evlerini terk etmesi çağrısı yapıldığını söyleyen Derik, “3 günden beridir burada devam eden olaylar ve halkın direnişi basına yansımıyor. Buradaki halk, katliam için burada olan çetelerin bir önce kendi topraklarını terk etmesini istiyor” dedi.

Vekiller engellendi

İlçeye çok sayıda araçla sevkiyat yapıldığı bilgisini aktaran DBP Derik ilçe Eşbaşkanı Şerif Kıran da “Burada bir katliam hazırlığı var. Buradan çağrı yapıyoruz. Bir an önce bu saldırıların durdurulup, yasağın kaldırılması gerekiyor. Yoksa birçok insan katledilecektir burada” uyarısı yaptı. Yasağın ilan edilmesinin ardından ilçeye giden HDP Mêrdîn milletvekilleri Gülser Yıldırım ve Erol Dora da ilçe girişinde polisler tarafından engellendi. İlçeye girişlerine izin verilmeyen vekillerin ilçe girişinde bekleyişleri devam ediyor.

"Kenetlenelim"

Dêrik’te yaşananlara halkın sessiz kalmaması gerektiğini belirterek duyarlılık çağrısı yapan DBP Mêrdîn İl Eş Başkanı Ömer Öcalan ise, “Biz bu katliam girişimine karşı sessiz kalmayacağız, halkımız Dêrik etrafında kenetlenerek devletin katliam yapmasına izin vermemelidir” dedi.  “İçeriden bilgi alıyoruz, Dêrik, halkı dimdik ayakta, sonuna kadar direnecekleri mesajını veriyorlar” diyen Öcalan, “Kimse bizden irademizin kırılmasını, taleplerimizden vazgeçmemizi beklemesin” şeklinde konuştu.

Gever'de 3 yaralı

Son zamanlarda sürekli askeri yığınağın yapıldığı Colemêrg’in (Hakkari) Gever (Yüksekova) ilçesinde önceki gece saatlerinde onlarca zırhlı araç ve kepçe eşliğinde Dize ve Yeşildere mahallelerine düzenlenen ve halen devam eden operasyonda 2’si ağır olmak üzere 3 kişi yaralandı.

Gece saat 03.00 sularında mahalleleri ablukaya alan zırhlı araçlar, mahalle içlerine, barikatlara ve evlere doğru gelişigüzel ateş açarken, katliam girişimine karşı halk direnişe geçti. Yurttaşlar Orman ve Mezarlık mahallelerinde toplanarak, operasyon bölgesine doğru yürürken, zırhlı araçlardan ara sokaklara açılan ateşte, Gever Halk Meclisi Eşbaşkanı Sibel Çapraz ve Sefer Terzioğlu adlı genç ağır yaralandı.

Zırhlı araç direnişe tosladı

Açılan yoğun ateşe ve gaz bombalı saldırıya rağmen 7’den 70’e binlerce kişi direnişini kararlılıkla sürdürünce, zırhlı askeri ve polisiye araçlar, Hamit Kesici İlköğretim Okulu’nun ara sokağına çekildi. Mahallelerin özsavunmasını alan gençler tarafından imha edilen zırhlı kepçe ile darbelenen Ural tipi zırhlı araç da Kirpi tipi zırhlı araç tarafından sürüklenerek, buraya kadar getirildi. Burada köşe başlarına özel harekât timleri yerleştirilirken, onlarca zırhlı araç da söz konusu alanı kuşatmaya aldı. İmha edilen zırhlı araçlar getirilen kirpiye bağlandıktan sonra, konvoy halinde geri çekildi.

(Özgür Gündem)

 

Bültene kayıt ol