Irkçıların yalanlarıyla mücadele etmek gerekiyor

19.02.2023 - 09:53
Haberi paylaş

Depremde Suriye’de, büyük bir çoğunluğu muhaliflerin kontrolündeki bölgede olmak üzere 6 binden fazla insan öldü, Türkiye’de ölen 41 bin insanın 7 bini Suriyeli. Deprem en fazla Suriye göçmenlerinin yaşadığı, kalitesi düşük, eski konutları vurdu. Deprem kimseyi kimliğine göre ayırmadı ama ırkçılar boş durmuyor, göçmenleri hedef almaya devam ediyor.

Suriyelilere deprem mağduru olma hakkı bile tanınmıyor. Deprem mağdurlarına giden yardımlardan paylarına düşeni almaya kalktıklarında “bütün yardımlar Suriyelilere gidiyor” yaygarası koparanlar oluyor. Onlardan da açıkta kalanlar var, ölenler var, enkaz altında olanlar var. Geride kalanların insani olarak yeni barınma merkezlerine yerleştirilmeleri lazım. Ama başta Zafer Partili Ümit Özdağ olmak üzere tüm ırkçılar, faşistler hep bir ağızdan “her yere Suriyeliler yerleştiriliyor” diye bağırmaya başlıyorlar.

Irkçıların en önemli kaynağı, yalan haber. Özellikle sosyal medyada, bazen TV kanallarında pek çok yalan haber yayılıyor. Bu yalan, kışkırtıcı, içeriği suç teşkil eden, yapanların mahkemelerde hesap vermesi gereken haberlerle mücadele etmek, ırkçılara yalanlarını sürekli hatırlatmak gerekiyor.

Bu yalan haberlerin bazıları şöyle:

  • 8 Şubat'ta Hatay Spor Kulübü başkanı Ethem Sunar, Tele1 TV’de, "Suriyeliler Hatay'a gelen yardım mallarını yağmalıyor, Hataylıların elinden zorla alıyorlar" yalanını ortaya attı.
  • 9 Şubat'ta ırkçı Ümit Özdağ, “Siz delirdiniz mi? Kız öğrenci yurduna Kızlı-erkekli Suriyelileri yerleştirmek ne demek?” şeklinde provokasyon içeren bir twit attı. Bunun üzerine yurda giden CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır Özdağ’ın iddiasının yalan olduğunu söyledi.
  • 10 Şubat'ta depremajans isimli instagram hesabından bir Suriyeliyi döven asker kıyafetli 2 kişinin videosu yayınlandı. 
  • 10 Şubat'ta ırkçı Ümit Özdağ, paylaştığı bir videoyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay konuşurken, bir Suriyeli’nin AFAD görevlisinin telefonunu çaldığını iddia etti. Özdağ’ın Suriyeli olduğunu söylediği kişi daha sonra çıkıp açıklama yaptı. Aynı kırmızı telefonu gösteren kişi, Türk olduğunu ve gönüllü olarak arama kurtarma ekibine katıldığını anlattı. Genç, Özdağ hakkında dava açacağını da söyledi. Gerçeğin ortaya çıkmasıyla Özdağ tweet’ini sildi ama özür dilemedi. 
  • 10 Şubat'ta Irkçı Ümit Özdağ ve destekçilerinin provokasyon amacıyla yaydıkları ‘Suriyeliler Fenerbahçe tırını yağmaladı’ haberi Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticisi tarafından yalanlandı. Yardımları koordine eden Fenerbahçe Kulübü Genel Sekreteri Burak Çağlan Kızılhan, Özdağ’ın bu iddiası için, “Bu konunun, bu çıkan haberin hiçbir şekilde doğruyu yansıtmadığını söylemek istiyorum. Biz, hem TIR şoförüyle görüştük hem oradaki kontak kurduğumuz kişimizle görüştük. Zaten dağıtımın yapıldığına dair bir video da paylaşmış olduk. Bu haber kesinlikle doğru değildir” dedi.
  • 12 Şubat'ta Adıyaman’a giden ırkçı Ümit Özdağ’a günlerdir deprem bölgesinde kurtarma ve yardım çalışması yapan bir gönüllü tepki gösterdi. “Suriyeli laflarınızı duymaktan bıktık. Burada öyle bir ayrım yok. Bu siyasetinizden bıktık” dedi.
  • 12 Şubat'ta Suriyeli bir çocuk darp edildi. Maraş’ın Elbistan ilçesinde depremden etkilenen mülteciler, yemek sırasında polisler tarafından darp edildi. 17 ve 18 yaşlarındaki mültecilere, hırsız iddiası ile 5 polis saldırdı ve çocukları darp etti. Söz konusu mülteci aile, Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınmış ve 10 yıldır Maraş’ın Elbistan ilçesinde yaşamakta.

Yalanların sonucu

Ümit Özdağ hakkına soruşturma başlatıldı. Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı, şikâyet üzerine Zafer Partisi Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ hakkında iftira suçundan soruşturma başlattı.

"Afganlar deprem bölgesinde kol kesip altınları çalıyor" iddiası asılsız çıkan Masterchef yarışması birincisi Uğur Kardaş tutuklandı. 

Katliam çağrısı yapan Beşiktaş Çarşı taraftarları gözaltına alındı, “Vuralım Suri’yi Hatay'da, vuralım Afgan’ı Kahramanmaraş'ta, yeter artık bitsin bu barış, havaya kalksın kaleşnikoflar” sloganıyla halkı katliama çağıran Çarşı grubu üyesi 16 kişi Ankara Emniyeti tarafından gözaltına alındı.

Bültene kayıt ol