(Paris özel) İklim aktivistleri: “Hemen şimdi, harekete geçin”

07.12.2015 - 09:21
Haberi paylaş

30 Kasım-11 Aralık tarihleri arasında dünya liderleri Paris’te Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi (COP21) için bir araya gelirken, dünyanın farklı ülkelerinden gelen binlerce aktivist de Halkın İklim Zirvesi’ni düzenledi. Marksist.org muhabirleri, zirveyi takip etmek için Paris'teydi.

5-6 Aralık tarihlerinde Paris’in Montreuil semtinde gerçekleşen zirvede, onlarca farklı toplantıda yüzlerce konuşmacı dünyanın dört bir yanından mücadele deneyimleri aktardı. Zirvede aynı anda 46 toplantı yapıldı.

Zirvenin mesajı ise Paris zirvesinden ne sonuç çıkarsa çıksın aşağıdan mücadelenin devam edeceğiydi.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) tarafından düzenlenen “Adil bir dönüşüm mümkün” başlıklı toplantıda konuşan dünyanın farklı ülkelerinden sendikacılar, işçi mücadeleleriyle iklim değişiminin sonuçlarına karşı mücadele eden yerel hareketlerin birleşmesi gerektiğini söylediler.

Alternatif zirvenin kapanışında “İşte bu her şeyi değiştirir” kitabının yazarı Naomi Klein ile birlikte yüzlerce kişiye konuşan Greenpeace uluslararası direktörü Kumi Naidoo, insanların “artık yeter” dediğini ve hareketin kazanmaya yakın olduğunu vurguladı.

(Paris özel) Jeremy Corbyn ve Naomi Klein'la iklim değişikliği toplantısı

Naidoo, tarihteki tüm kazanımların dürüst insanların ayağa kalkıp harekete geçmesiyle gerçekleştiğini söylerken, “Önce sizi görmezden gelirler, sonra dalga geçerler, sonra sizle savaşırlar ve sonunda siz kazanırsınız. Şu an bizimle savaşıyorlar, yani kazanmaya sadece bir adım uzağız” dedi.

Fransa devletinin gösterileri yasaklama kararını da eleştiren Naidoo “İklim aktivistlerine ev hapsi vermek bizi engelleyemez” dedi.

Bültene kayıt ol