Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı. Devletin resmi kurumu ile akademisyenlerin bağımsız verileri arasında dağlar kadar fark var iken açlık sınırı altına itilen milyonlarca işçi ve emekçi zam dalgalarına karşı ayakta kalmaya çalışıyor.
Enflasyon yani fiyatların artış hızına dair veriler arasındaki çelişki artık kanıksandı. Çoğu kişi gerçek enflasyonun Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin çok çok üzerinde olduğunu biliyor.
Enflasyon rakamı önemli çünkü ücretlerdeki artış bu rakamın senelik düzeyine göre hesaplanıyor.
Nisan ayında ne oldu?
TÜİK verilerine göre Nisan ayında enflasyon bir önceki aya göre yüzde 7,5 arttı. En büyük artış yüzde 89,1 ile gıda ürünlerinde yaşandı. Gıdayı yüzde 105,86 ile ulaştırma, yüzde 89,10 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 77,64 ile ev eşyası izledi.
Böylece yıllık enflasyon oranı yüzde 69,97’ye çıktı.
Tüketici fiyatlarında son 20 yılın en yüksek enflasyonu – tıpkı Mart ayı gibi – Nisan’da da gerçekleşirken, üretici fiyatlarındaki oran yüzde 121,82 oldu. Bu, 1995’ten bu yana en büyük rakam.
Üretici fiyatlarındaki en büyük artışlar şunlar oldu: Madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 125,88, imalatta yüzde 112,08, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 247,50 ve su temininde yüzde 63,17.
Maliye Bakanı Nebati’ye göre gelecek ay enflasyon tek haneli rakamlara inecek. Fakat imalat, enerji ve sudaki zamlanma hızı (dolar karşısında TL’nin değersizliğine bağlı olarak) bu hedefin imkansız olduğunu, üretici fiyatlarındaki artışın Mayıs ve önümüzdeki aylarda tüketici fiyatlarındaki artışa dönüşeceğini gösteriyor.
ENAG ne diyor
Enflasyon Araştırma Grubu’na göre Nisan ayında enflasyon Mart’a göre yüzde 8,68 arttı. Gerçek enflasyon rakamı yıllık yüzde 156,86 oldu.
Fiyatı geçen ay en çok artan ilk üç ürün; süt, ayçiçek yağı ve yoğurt oldu.
Tablo bu iken ücretlerde yılbaşında yapılan artış çoktan eridi ve alım gücü düşmeye devam ediyor.