İP genel başkanı Meral Akşener, sadece iki partiyle ittifak yapmayı arzu ettiklerini açıkladı: Demokrat Parti ve Saadet Partisi. Bu ittifak, Ak Parti-MHP ittifakına alternatif olabilir mi?
Eski MHP'li ve bazı CHP'li çevreler tarafından Erdoğan ve Ak Parti'yi durduracağı düşünülen, Akşener bunu başarabilir mi?
İyi Parti'nin kamuoyu anketlerindeki oy potansiyelinin belirsizliğiyle DP ve SP'nin güçsüzlüğü birleşince, Ak Parti ve MHP karşısında aritmetik bir üstünlük kurma şansları yok. Peki bu partilerden kendilerinden kitlesel oy kayması yaratabilirler mi?
İktidardaki yerli-milli sağ ittifaka, ona muhalif fakat onlar kadar yerli ve milli sağ ittifakın durdurmayacağı da siyaseten ortada. İP'in politik programı ve ideolojisi hakkında ise henüz bir netlik yok.
Akşener'in ittifak kurmak istediği iki partiden sadece biri, Saadet Partisi, Ak Parti'yle aynı seçmen kitlesine hitap ediyor.
Demirel'in geleneğinin son hali olan tabela partisi DP laik-merkez sağcı seçmenlere dönük bir parti ve bu taban uzun zamandır CHP'ye oy veriyor.
Bu ittifakın en büyük gücü olarak kendisini koyan İyi Parti'nin Ak Parti seçmeninden oy alarak yüzde 51 iktidar çoğunluğunu bozma olasılığı yok. Çünkü Akşener ve arkadaşlarına en çok oy CHP'den gidiyor.
Geçen Ekim-Kasın aylarında Metropoll araştırma şirketi tarafından yapılan seçmen eğilimleri araştırmasına göre, Akşener ve İP'ine oy vereceğim diyenler arasında en kalabalık grup yüzde 33 ile CHP seçmenleri. Onları yüzde 26 ile MHP izliyor. 'Bugün seçim olsa İP'e oy veririm' diyenlerin sadece yüzde 18'i Ak Parti seçmeni.
Kurulduğu anda CHP'den bir milletvekilini saflarına katan İyi Parti, Erdoğan ve Ak Parti'yi durduramaz, çünkü CHP'nin tabanına oynuyor ya da hitap ediyor.
İP'lileri ya da hiçbir temsil yeteneği olmayan merkez sağ siyasetçilerle "hayır bloku" kurma girişimleri, sağ güçleri beslerken, Ak Parti ve MHP'yi rahatsız etmediği gibi işlerine de gelebilir. (Bkz. 2015 seçimlerinde yaşanan Ekmelledin İhsanoğlu "basgeç" vakası)
Volkan Akyıldırım