Mavi Marmara ve “ormandaki delikanlı”

19.12.2016 - 07:05
Roni Margulies
Haberi paylaş

Belki inanmayacaksınız, ama yemin billah ederim, internette şöyle bir şiir gördüm:

Birgün bir delikanlı, dolaşırken ormanda,
Vahşi hayvanlar sarmış etrafını bir anda.
Delikanlı korkmamış, gür sesiyle kükremiş;
‘Van minüt kapak olsun bunca vahşete’ demiş.

Anladım ki, bu destan ezberleri bozacak;
Bu mesajı tarihler, mahşere dek yazacak.
Artık bütün mazlumlar hırkayı giyecekler;
Ve bütün zâlimlere ‘van minüt’ diyecekler.

Şiirin adı “Bir Van Minüt Destanı”. Ama şairin adını vermeyeyim, şu anda büyük olasılıkla utanıyor, sıkılıyordur, ormandaki delikanlıya kızmıştır, bir de ben adamın keyfini bozmayayım.

Bu güzel şiiri okuduktan sonra, başka var mı diye biraz daha araştırdım. Şiir bulamadım, ama Nisan 2009 tarihli şöyle bir haber gördüm: “Başbakan Erdoğan’ın Davos’ta ‘One minute’ çıkışı film oluyor”. Habere göre, “Filmi, Başbakan’ın zirveye damgasını vuran çıkışından esinlenen yönetmen Ömer Uğur çekecek. Erdoğan’ın sözlerinden etkilenen, ünlü olamamış bir kadın oyuncu, sinemadaki erkek egemenliğine isyan edip ‘Van Minüt!?’ diye bağırarak Şahan Gökbakar, Cemal Hünal ve Mustafa Üstündağ’a karşı savaş ilan edecek ve olaylar böylece gelişecek.”

Sanırım bu film çekilmedi. İyi ki çekilmemiş. Çekilseydi, hem ünlü olamamış kadın oyuncu hem de Davos Fatihi açısından bugün biraz yüz kızartıcı bir durum oluşurdu.

Geçen hafta, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi Mavi Marmara davasının Türkiye ile İsrail arasında Haziran ayında yapılan anlaşma gereğince altı yıl sonra düşürülmesine karar verdi.

Düşme kararının ardından İsrailli sanıklar hakkındaki yakalama emri kaldırıldı ve kırmızı bülten geri çekildi.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Türkiye ile İsrail arasında imzalanan anlaşmanın 4’üncü maddesinin 2’nci cümlesinde şöyle denildiğini belirtti: “Her halükârda bu anlaşma, İsrail’in, İsrail adına hareket edenlerin ve İsrail vatandaşlarının, Türkiye Cumhuriyeti veya Türk gerçek veya tüzel kişiler tarafından konvoy hadisesiyle ilgili olarak kendilerine yönelik doğrudan ya da dolaylı olarak Türkiye’de yapılmış ve yapılacak her türlü hukuk ya da cezaî talebe ilişkin her türlü sorumluluktan tamamen muaf tutulmalarını sağlayacaktır.”

Yani mahkeme demiş oldu ki, “Hükümet İsrail’le anlaştı, Mavi Marmara’yı da Gazze halkını da sattı, biz ne halt edebiliriz ki!”

Roni Margulies

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol