Milyonların seçme hakkına dokunmayın

09.06.2016 - 09:13
Şenol Karakaş
Haberi paylaş

Ne kadar darbeci, Ergenekoncu varsa tümünü saflarında örgütleyen Vatan Partisi’nin günlük gazetesi olan Aydınlık, HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının ele alınacağı günü iple çekiyor. Geri sayım yapıyor.

Mecliste bir şiddet fırtınasıyla ve CHP ve MHP’nin AKP’ye komisyonda verdiği destekle gündeme gelen, Meclis Genel Kurulu’ndan geçen dokunulmazlıklarla ilgili yasanın uygulanması açısından geri sayım başladı.

Esas meselesi, herkesin kesinlikle emin olduğu gibi HDP’li vekillerin dokunulmazlığını kaldırmak olan yasa değişikliği tam bir sahtekarlık örneği. Öncelikle, HDP’li vekillere zaten dokunuluyor. HDP’li vekillere polis saldırıyor, HDP’li vekiller gaz bombasıyla vuruluyor, HDP’li vekillerin doğduğu köye girişine izin verilmiyor. Bu açıdan HDP’li vekillerin dokunulmazlığının olduğunu söylemek mümkün değil. 

Dokunulmazlığı kaldırılmak istenen vekiller bundan sadece bir yıl önce 6 milyon, yedi ay önce ise 5 milyon oy aldılar.

Milyonlarca insanın oy verdiği partinin vekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırmak, seçme ve seçilme hakkını gasp etmektir. Halkın siyasi eğilimlerini sandıkta seçimlerde özgürce ifade etmesinin engellenmesidir.

Söz konusu olan HDP’li vekiller olduğu için, dokunulmazlıkların kalkması, savaş politikalarının derinleştirilmesi anlamına geliyor. 

Demokrasiyi gasp etmeyin!

Milyonlarca seçmenin iradesini yok saymayın!

Nefret yüklü savaş politikalarına son verin!

Ölüm değil çözüm istiyoruz. Dokunulmazlıkların kalkması çözüm değil ölüm yönünde atılacak bir adımdır.

45 milyon kişi kölelik koşullarında çalışıyor

Avustralya merkezli Walk Free Foundation’ın yaptığı araştırmaya göre tüm dünyada 45 milyon kişi modern kölelik koşullarında yaşıyor. Modern kölelik koşullarının etkili olduğu ülkelerin başında Hindistan, Çin, Pakistan, Bangladeş ve Özbekistan geliyor. Raporda modern kölelik “Bir kişinin sömürü amacıyla bedeni üzerindeki ve çalışıp çalışmama kararı hakkındaki özgürlüğünün elinden alınması” şeklinde yapılıyor. Rapora göre Türkiye’de de 480.000 kişi yukarıdaki tanımın sınırları içinde bulunuyor. Modern kölelik kavramında kişinin borçlandırılma, şiddet, özgürlüğün kısıtlanması gibi yollarla çalıştığı işi bırakması engelleniyor. Kişiler çok uzun saatler, çok kötü koşullarda düşük ücretlere çalışmak zorunda bırakılıyor. Rapor modern köleliğin en az Avrupa’da olduğunu söylerken bu veride mültecilerin dahil edilmediğini belirtiyor.

Kapitalizm, emek pazarında ücret ve çalışma şartlarının, diğer tüm pazarlar gibi arz ve talebin çakıştığı noktada, hem işçinin hem işverenin çıkarına bir orta noktada oluşacağını anlatıyor. Oysa gerçek tam da bu raporda belirtildiği gibi. Köleliği kaldırmakla ve insanlığı özgürlüğe kavuşturmakla övünen kapitalizm ve liberalizm yanlısı ideologlar bu rapordaki resmi görmezden geliyorlar. Oysa milyonlarca örgütsüz insan, son derece sıkı bir şekilde örgütlenmiş sermaye karşısında korumasız bir durumda iş bulmaya çalışıyor. Kapitalizmin bu yapısı, bu eşitsizlik durumu modern köleliği, insan onuruna aykırı çalışma koşullarını kapitalizmin değişmez bir gerçeği haline getiriyor.

Şenol Karakaş

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

 

Bültene kayıt ol