Sorun da çözüm de küresel

30.04.2016 - 09:39
Volkan Akyıldırım
Haberi paylaş

Kilis’e “düşen” roketler, çoğu Suriyeli hayatını kaybeden masum siviller, Suriye’den yayılan savaş. Sadece katil IŞİD gibi mezhepçileri değil emperyalist ordular ve yerel haydut devletleri yenmek için dünyada solun güçlenmesi lazım.

Erdoğan, yerli ve milli olmamızı istiyor. Sadece savaş değil, ekonomi, iklim, adaletsizlikler mutsuzluklar dünyada her bireyin küresel sorunudur. Suriye’nin kaderi Türkiye’yi belirler. ABD ile Rusya arasındaki “yeni soğuk” hegemonya savaşı dünyayı belirler.

Kaldı ki tek çatışma alanı Ortadoğu değil. Ukrayna-Doğu Avrupa ile Pasifik-Asya diğer gerilim/çatışma alanları olarak belirdi, beliriyor.

Savaşın kendi kendini örgütleme yeteneğine bu kuşaklar da tanık oldu: korkunç. Silah tüccarlarının kasaları dolarken, eline silah alan ve bu korkunç savaşta bir emperyalist kamp, bir devlet ya da bir parçadan yana olan her güç birbirine benziyor.

Dünyayı tekinsiz kılan “intihar bombacısı” üreten 21. yüzyılın geç kapitalizmi, çoktan geçmesi gereken eski üretim ilişkileri. Kapitalist üretim ilişkileri, özel mülkiyet, devlet olduğu sürece üretici güçler 7 milyar insanın daha rahat ve mutlu yaşaması için değil yıkım için çalışan aletlere dönüyor.

20. yüzyıl büyük dünya savaşları, içinde bir çok sıcak savaşın yer aldığı uzun bir soğuk savaş dönemi geçirdi. 21. yüzyılda zıvanadan çıkan ve krize giren kapitalizm ile bir kez daha devrimcilerin dediği kanıtlanıyor: Kapitalistler ve hükümetler, rasyonel kararlar verip; sorunları barışçıl olarak çözüp, her şeyi düzenleyemez.

Kapitalizmin sermayeler arası rekabete dayalı irrasyonel işleyişi ve karar vericilerin, yani yönetenlerin sermayenin uzantısı birer metaya dönüştüğü bir sistem kendi kendini düzeltemez.

Dünyada bugün eksik olan, olan bitenlere itiraz eden insanların yokluğu değildir. Bizlerden her yerde binlerce, on binlerce insan var ve yeni yüzyıl bir sol dalgayı da bağrından çıkarıyor.

Eksik olan mutsuz, fakir, yoksun, baskı altındaki emekçi insanları ortak acil taleplerde birleştirip; sistemden kopuş ve bugünden yaşam koşullarını iyileştirmek için devrimci mücadele veren gerçek soldur.

11-15 Mayıs’ta İstanbul’da, Ortadoğulu ve Avrupalı sosyalistler savaşa karşı buluşuyoruz. Özgürlükten yana olan ve kapitalizme karşı herkesle birlikte dünyada ve Türkye’de sol dalgayı nasıl büyüteceğimizi konuşmak istiyoruz. Sen de gelir misin?

Volkan Akyıldırım

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol