Millî İrade'ye saygı

08.10.2015 - 17:03
Roni Margulies
Haberi paylaş

Millî olan her şeyi, her Türk gibi, ben de çok severim. Millî takım, millî marş, Millî Piyango, Millî Parklar Genel Müdürlüğü... Millî olmasalar hiçbir değerleri kalmazdı, hiçbir sevgiye layık olmazlardı. Mesela, Millî Reasürans millî olmayıp da sadece Reasürans olsaydı ne önemi kalırdı ki; kim severdi ki onu?

Memleketimizde millî olan çok çeşitli şey vardır, ama bütün bunların arasında en sevdiğim, kuşkusuz, Millî İrade’dir. Bu sevgimin nedenlerini açıklamaya herhalde gerek yoktur. Millî İrade’yi sevmeyeceğim de neyi seveceğim!

Ve bu sevgim nedeniyledir ki, Ankara’daki çok önemli ve güzel bir gelişmeyi gözümden kaçırdığıma çok üzüldüm. Geçen sene olmuş ve ben dikkat etmemişim.

Haberi yeni okudum:

“Aralarında parklar, köprülü kavşaklar, yaya üst geçitleri, itfaiye binaları, katlı otoparklar, yer altı barajı, atık su ve içme suyu arıtma tesisleri, dış cephe yenilemeleri, meydan saatleri ve taksi duraklarının da bulunduğu projelerin resmi açılışını Erdoğan ile Melih Gökçek birlikte yaptı. Açılışı yapılan noktalardan en dikkat çekeni, ‘Millî İrade Köprülü Kavşağı’ adı verilen Anadolu Bulvarı üzerindeki köprülü kavşak oldu.”

Bendeki bu Millî İrade sevgisinin Millî Cumhurbaşkan’ımız tarafından da paylaşılıyor olduğunu bilmek her zaman içimi rahatlatmıştır. Haziran seçimlerinden hemen önce şöyle demişti örneğin: “Ben Cumhurbaşkanı olarak, hangi siyasî partinin barajı aşıp aşmayacağıyla ilgilenmek durumunda değilim. Benim sadece, demokraside öğrendiğim, bildiğim şey bugüne kadar; millî iradenin tayin yetkisidir. Herkesin millî iradeye saygı duyması gerekir... Olay budur. Olması gereken, millî iradeye saygıdır.”

Tabii, aramızda bazı yorum farkları olabiliyor.

Cumhurbaşkanı, seçim sonuçlarında ifadesini bulan Millî İrade’yi şöyle yorumlamış: 1) Tek başına hükümet kuramıyorsan, hiç hükümet kurma, memleketi tek başına sen yönet; 2) Barıştan vazgeç, savaş başlat, çok sayıda vatandaş hayatını kaybetsin; 3) Memleketteki bütün köprülü kavşaklara Millî İrade adını tak.

Farklı farklı yorumlar olabilir elbet.

Ama bana öyle geliyor ki 1 Kasım seçimlerinde seçmen Cumhurbaşkanı’nın Millî İrade yorumuna çok acımasız bir ayar çekecek.

Roni Margulies

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol