Öncü işçiler ve aktivistler yan yana gelirse

05.09.2015 - 13:09
Volkan Akyıldırım
Haberi paylaş

HDP’nin yükselişi, parlamenter alandaki muhalefet boşluğunu dolduruyor. Batı’da öncü işçiler ve aktivistlerin, ayrı ayrı yürüyen mücadeleleri birleştirmek için bir araya gelmesiyle soldaki boşluk devrimci bir alternatifle dolacak.

Gezi Parkı direnişinin üzerinden iki yıldan fazla zaman geçti. Görüldü ki Erdoğan ve AKP hükümeti, mücadeleye atılan öğrenciler ve beyaz yakalı işçiler ile fabrika işçilerinin ve fakirlerin arasına giremedi.

Gezi Parkı direnişinin özgürlükçü kanadı ile düne kadar AKP’ye oy veren emekçiler arasındaki ilişki kopmak bir yana daha derin bir ilişkiye evrildi.

Türkiye’nin her yerinde, her görüşte insanın katıldığı, başörtülü ve başıaçık kadınların liderlik ettiği doğanın yıkımına karşı mücadeleler gibi Bursa’da büyük fabrikalarda başlayıp bir çok işyerine yayılan işgal ve grev dalgası da işçilerin Gezi’nin dili, kolektif kitlesel mücadele yöntemi ve kapsayıcılığı ile hareket etmesi bunun açık kanıtı. AKP’nin çözülüşü ve emekçilerin kopmaya başlaması politik yüzü.

Sorun her yerde patlak veren mücadelelerin birleşmesi. Tofaş’ta direnişçi işçiler işten atıldığında buna farklı işkollarındaki işçilerin işyerilerinde dayanışma ile yanıt vermesi. Tabandan kopuk sendikaların silkelenmesi ve gerçek mücadele örgütlerine dönüştürülmesi. Gezi Parkı’nı geri alan öğrencilerin, okullarda yan yana gelmesi. Türkiye işçi sınıfı ve sol hareketin en büyük sorunu olan tabandaki örgütsüzlüğün elbirliğiyle aşılması. Nerede bir mücadele varsa, o mücadelenin kazanması ve kazanımlar üstünde yükselen kararlı bir hareketin yaratılması.

Hiç kimse güçlü sendikaları, güçlü öğrenci örgütlerini, kitlesel devrimci partiyi bize armağan etmeyecek. Bunu hep birlikte, mücadelelerin içinde yaratacağız. İşyerlerinde grev ve direnişlere öncülük eden işçiler ve farklı alanlarda sosyal mücadeleleri sürdüren aktivistlerin ortak talepleri kazanmak için tabanda bir araya gelmesi başlangıçtır.

Son on yılda bir çok farklı kampaya, hareket ve mücadelenin başını çekmiş aktivistler, Türkiye’nin her yerinde mücadele eden aktivitler ve öncü işçilerle bir arada mücadelenin yolunu açmak için bir araya geliyor. 7 Eylül’de İstanbul’da yapacağı ilk forumla tabanda birlik, mücadele ve dayanışma ağı Antikapitalist Blok’un inşası konuşulacak.

Sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde büyüyen antikapitalist hareketin Türkiye’de güçlenmesi ve kitlesel hale gelmesi, birleşmek ve kazanmanın da yoludur.

Volkan Akyıldırım

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol