Kürt hareketi muhatap arıyor

08.07.2015 - 12:25
Roni Margulies
Haberi paylaş

Var mı hatırlayan? “Muhatap kim?” diye bir mesele vardı bir zamanlar.

Hükümet, barışacak birilerini arıyordu. Harıl harıl arıyor, bulamıyordu.

Kiminle savaştığı belli değildi ya, kiminle barış yapacağını da bir türlü bulamıyor, muhatapsız muhatapsız aranıyor, derin üzüntülere kapılıyordu.

Gazetelerde şöyle haberler çıkıyordu: “Hükümet, Kürt açılımı adı altında başlattığı çalışmanın içini doldurmaya çalışırken, diğer taraftan ‘Kürt sorunun çözümünde muhatap kim olacak?’ sorusunun da yanıtını arıyor.”

Yıllardan 2009’du. Altı yıl olmuş.

Ve o yıl Ağustos ayında ansızın muhataba benzer birini buluverdi hükümet.

Yapılan açıklamada, “Genel Başkanımız ve AK Parti Grup Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk´ü TBMM´de AK Parti Genel Başkanlık makamında kabul edecek” denildi.

Ama “muhatap” meselesi tam da çözülmüş olmadı. Çünkü AKP sözcülerinin sık sık ve önemle vurguladığı gibi, Erdoğan Başbakan sıfatıyla değil, Parti Başkanı sıfatıyla görüştü Ahmet Türk’le.

Görüşmeye DTP’den Emine Ayna ve Selahattin Demirtaş ile birlikte, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan da katıldı.

DTP’lilerle Başbakan olarak görüşmeyen Başbakan Erdoğan, toplantıda büyük ihtimalle bazı psikolojik sorunlar yaşamıştır. “Muhatap kim?” sorusuna ek olarak, “Ben kimim? Burada mıyım, değil miyim? Nerden geldik, nereye gidiyoruz?” sorularına da cevap aramıştır.

Başka rahatsızlıkları da vardı zavallı Erdoğan’ın. Yine gazetelere göre, “Erdoğan, Kürt açılımı konusunda Abdullah Öcalan’ın muhatap alınmasının söz konusu olamayacağını; böyle bir görüntü yansıtılmasından rahatsız olduğunu dile getirdi.”

Bu rahatsızlıklardan sadece iki yıl önce, 2007 genel seçimlerini kazandıktan sonra “Partimizde daha çok Kürt kökenli milletvekili var. Dolayısıyla Kürt kökenli vatandaşlarımızı esas biz temsil ediyoruz” demişti. “Muhataba gerek yok ki, iki tarafı da biz temsil ederiz” demişti yani.

Hemen sonrasında yerel seçimlerde Kürt illerinde yaşadığı hezimet ve Van ile Siirt’i de DTP’ye kaptırmasıyla bir çuval incir berbat olmuştu.

DTP ile görüşmeden çıkışta Erdoğan “Bu toplantıyla, umutlarımızın daha da arttığı inancındayım, zira milletimiz birlik istiyor, beraberlik istiyor, dayanışma istiyor” demişti.

Milletimiz bunları hâlâ istiyor.

Ama AKP’nin altı yıl boyunca işi savsaklamasından sonra, şimdi de Kürt hareketinin karşısında muhatap yok!

Konu bu kadar ciddi olmasa, AKP’nin hâline bakıp kahkaha atmak geliyor insanın içinden.

Roni Margulies

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol