Yapılması gereken üç şey...

21.06.2015 - 09:40
Mustafa Çolak
Haberi paylaş

Lâfı eveleyip gevelemeye gerek yok; tüm bu süreçte gördük ki, 'troyka'nın 'kan emicileri', Yunanistan'ın kanını son damlasına kadar içmekte kararlı. Geri adım atmayacaklar.

Diğer yandan, Başbakan Aleksis Çipras öncülüğündeki hükûmet de, geri adım atmama konusunda kararlı olduğu yönünde demeçler veriyor; her ne kadar diğer yandan 'anlaşma' için 'gönüllü' olduğunu gizleyemese de...

Ancak kreditörlerin, hükûmetin kendilerine sunduğu '47+ sayfalık öneriler'ini bile -ki çok masum ve hiç de 'sol' olmayan öneriler- kabûl etmemeleri, işin nereye varacağının göstergesi. 

Hükûmetin, 'Bizi Eurozone'dan çıkarırsanız siz de batarsınız, Eurozone dağılır' gibi 'tehdit'lerin de kreditörleri pek 'ilgilendirmediği' ortada...

O halde... Bu durumda ne olacak?

Marksist sol, olması gerekeni, uzun zamandır açıkça söylüyor ve üç nokta üzerinde ısrarla durmaya devam ediyor:

Memorandumların iptali, borcun silinmesi, bankaların emekçilerin kontrolünde kamulaştırılması.

Çipras'ın Berlinguer hayranlığı ve 'sınıfsal uzlaşı' çabası sonuç vermemiş olup; aksine, SyRizA'yı ve emekçi yığınları zora sokmuştur. 

Kreditörlerin Çipras'a 'parti içindeki sol kanadı tasfiye edip, merkez partilerle bir millî birlik hükûmeti kurma' çağrısı, bu yönde Avrupa basınında çıkan yazılar, zat-ı şâhânelerin niyetini açıkça ortaya seriyor. (Yine aynı şekilde, Juncker'in 'Çipras'a güveniyorum, ama partisine güvenmiyorum' demecini de bunlara eklemek gerek!)

Bir yanda 'iç' ve 'dış' işbirlikçilerin hükûmeti yıpratma ve devirme girişimleri, diğer yandan ırkçı/faşist söylevi bir kenara bırakıp, tamamıyla yoksulluk ve işsizlik tezlerinde yoğunlaşan nazi çetesinin 'muhalif' pozisyona geçmesi, bizi ne gibi tehlikelerin beklediği konusunda uyarıcı olmalı. 

Kritik bir dönemden geçiyoruz, ülke olarak. Ve bu süreçte hükûmet başarısız olursa, hadi daha da ileri gideyim, yenilirse, neyin geleceği konusu ciddî bir tartışma konusu olacak. Neyin gelmeyeceğini biliyoruz: KKE veya daha radikal bir sol gelmeyecek, kendilerinin sandığının aksine!

O yüzden, hükûmete, hep birlikte, 'aşağıdan' basınç uygulamak dışında başka bir seçeneğimiz yok.

Mustafa Çolak

[email protected]

Bültene kayıt ol