Onur Ayı yasakların ve baskıların gölgesinde kutlandı: LGBTİ+’lar direniyor

15.07.2023 - 09:27
Atilla Dirim
Haberi paylaş

2 Haziran - 10 Temmuz tarihleri arasında kutlanan ve LGBTİ+’ların eşit, özgür ve onurlu yaşam taleplerini ifade ettikleri Onur Ayı, devletin bütün kurumlarının yasaklarına, baskılarına ve şiddetine maruz kaldı. 

Yasak ve baskılar

Toplam 5 il ve 1 ilçede Onur Ayı kapsamında yapılacak her türlü eylem ve etkinlik yasaklandı. Ayrıca 3’ü kaymakamlık, 1’i Rektörlük tarafından olmak üzere toplam 4 etkinlik yasaklandı. 2 ilde (İstanbul, İzmir) valiler sosyal medya üzerinden açıklama yaparak, “Milletimizin ve devletimizin teminatı olan aile kurumumuzu tehdit eden” ve “yasalara ve toplumun değerlerine aykırı” diye ifade ettikleri Onur Yürüyüşleri’ne izin verilmeyeceğini duyurdu.  

İstanbul Trans Onur Yürüyüşü’ne yönelik polis müdahalesini eleştiren Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü suç duyurusunda bulundu. En az 11 eylem ve etkinliğe fiziksel şiddet kullanılarak müdahale edildi, 1 etkinlik engellendi. 4’ü çocuk 7’si avukat en az 241 kişi gözaltına alındı. En az 2 kişi yaralandı. İstanbul’da gözaltına alınan yabancı uyruklu 5 kişi Geri Gönderme Merkezleri’ne götürüldü. 

İki ilde barolar tarafından yapılan 2 etkinliğe fobik saldırı girişimi oldu. 3 müzisyenin 3 ilde vereceği 4 konser, yaptıkları açıklamaların ardından maruz kaldıkları fobik ve cinsiyetçi tepkiler gerekçe gösterilerek iptal edildi. 

Devlet güçleri ile sağcı fobik grupların saldırıları

En az 11 eylem ve etkinliğe fiziksel şiddet kullanılarak müdahale edildi, 1 etkinlik engellendi. 4’ü çocuk 7’si avukat en az 241 kişi gözaltına alındı. En az 2 kişi yaralandı. 

Ege Üniversitesi kampüsünde yapılacak olan İkinci Ege Onur Pikniği’nin fobik gruplar tarafından hedef gösterilmesi ve tehdit edilmesi nedeniyle ertelenmesi ile ilgili aynı tarihte İzmir Barosu önünde yapılan basın açıklamasına polis biber gazı ve fiziksel şiddet kullanarak müdahale etti. 

Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklanan BEKSAV Sinema Kolektifi’nin “Pride” film gösteriminin yapılacağı saatte vakıf binasına gelenlere müdahale eden polis, aralarında vakıf yöneticilerinin de olduğu en az 8 kişiyi fiziksel şiddet kullanarak gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar aynı gün içinde polisteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. 

ODTÜ’de Rektörlük tarafından yasaklanan Onur Yürüyüşü’ne müdahale eden polis 5 kişi ile taksi durağında bekleyen 10 kişiyi fiziksel şiddet kullanarak gözaltına aldı. Polisin ayrıca müdahaleyi görüntüleyen öğrencileri de engellediği öğrenildi. Gözaltına alınan 15 kişi aynı gün içinde serbest bırakıldı. 

İzmir Demokrasi Üniversitesi ve İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri tarafından düzenlenmesi planlanan piknikler polis saldırısına uğradı ve toplam 7 öğrenci fiziksel şiddet kullanılarak gözaltına alındı.

İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde gerçekleştirilen Trans Onur Yürüyüşü’ne müdahale eden polis 1’i çocuk 10 kişiyi fiziksel şiddet kullanarak ve ters kelepçelenerek gözaltına aldı. Müdahale sırasında gazetecilerin de görüntü almasının engellendiği öğrenildi. Yine İstanbul’un Şişli ilçesinde yapılan Onur Yürüyüşü’ne fiziksel şiddet kullanarak müdahale eden polis 2’si çocuk 1’i gazeteci 113 kişiyi gözaltına aldı, en az 2 kişi yaralandı. Gözaltına alınanlardan yabancı uyruklu 5 kişinin Geri Gönderme Merkezleri’nde tutulduğu öğrenildi. 

İzmir’in Konak ilçesinde yapılan Onur Yürüyüşüne müdahale eden polis 1’i çocuk 4’ü avukat 52 kişiyi fiziksel şiddet kullanarak gözaltına aldı. Adana’da 2. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne müdahale eden polis 3’ü avukat 18 kişiyi fiziksel şiddet kullanarak gözaltına aldı.Eskişehir’de LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne müdahale eden polis 18 kişiyi fiziksel şiddet kullanarak gözaltına aldı. 

Antalya’da 9. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü polis tarafından engellendi, Eğitim-Sen binasında basın açıklaması yapıldı. 

Onur Ayı kapsamında Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından düzenlenecek “Güncel gelişmeler ışığında toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi ve LGBTİ+’lar’” etkinliği Vatan Partisi üyeleri tarafından hedef gösterildi. Baro önünde yapılan fobik ve ayrımcı sözlü saldırılara rağmen etkinlik gerçekleştirildi. Yine İzmir Barosu tarafından düzenlenen kahvaltı etkinliğine fobik ve ayrımcı bir grup saldırı girişiminde bulundu.

3 müzisyenin 3 ilde vereceği 4 konser, yaptıkları açıklamaların ardından maruz kaldıkları fobik ve cinsiyetçi tepkiler gerekçe gösterilerek iptal edildi. 

LGBTİ+’lar direniyor

Bütün bu yasaklara, baskılara ve saldırılara rağmen, Onur Ayı LGBTİ+’lar tarafından sokaklarda ve kapalı mekanlardaki çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Polisin Taksim’e çıkan bütün yolları kapatmasına rağmen, 9. Trans Onur Yürüyüşü 18 Haziran Translarla Eşitlik Günü’nde yapıldı. Yüzlerce trans ve LGBTİ+ aktvisti, polis saldırılarına rağmen Harbiye’de basın açıklaması yaptılar, sokaklarda trans bayraklarını dalgalandırdılar.

25 Haziran’da İstanbul’da LGBTİ+ 21. Onur Yürüyüşü yasaklara rağmen yapıldı. Polislerin İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı’na çıkan sokakları bariyerlerle kapatmasına rağmen, Teşvikiye’deki Mıstık Parkı’na bir araya gelen LGBTİ+’lar burada bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında “LGBTİ+’lara, Kürtlere, kadınlara, mültecilere, işçilere karşı iktidar tarafından yürütülen sistematik saldırılarla beraber; Cumhur İttifakı tarafından hayatlarımız kriminalize ediliyor. Bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nden çıkanlara, bizleri kriminalize edenlere söylüyoruz: Size asla boyun eğmeyeceğiz. Yaşamlarımızdan, varoluşlarımızdan vazgeçmeyeceğiz!” denildi.

Yine 25 Haziran’da İzmir’de düzenlenen 11. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü polisin ağır saldırısına uğradı, onlarca LGBTİ+ gözaltına alındı ama gökkuşağı bayrakları İzmir sokaklarında dalgalandı.

Ankara’da da 8-14 Temmuz arasında LGBTİ+ Onur Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. LGBTİ+’lar şehrin çeşitli yerlerine etkinlik programının yer aldığı pullar yapıştırdı ve yazılamalar yaptı. Ayrıca Kuğulu-1 Alt Geçidi’ne gökkuşağı bayrağı asıldı. 

Atilla Dirim

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol