Ekonomi felakete doğru giderken bütün temel mal ve hizmetlerin fiyatı her gün yükseliyor. Dün 3 lira olan ekmek bugün 4 lira oldu, yarın 5 lira olacak. Fiyatların artış hızı insanları öfkelendiriyor. Buna karşın iktidar pişkin bir şekilde, “durumumuzun iyi olduğunu, Avrupa’nın ABD’nin bizden kötü olduğunu” anlatıyor.
Evet, fiyat karşılaştırmalarında, bazı ürünlerde Avrupa ve ABD bizden daha pahalı. Örneğin ekmek bizde 4 lira onlarda 1 dolar, 1 Euro, yani 17, 18 lira. Bir litre benzin ABD’de 1 dolar, 17 lira, bizde ise 30 lira.
Aynı karşılaştırmayı gelirlerimiz için yaptığımızda durumumuzun ne kadar kötü olduğu ortaya çıkıyor.
Türkiye’de asgari ücret 4 bin 250 lira, ABD’de 2 bin 400 dolar, yani 41 bin lira. Ortalama ücret bizde 6 bin lira, ABD’de 5 bin dolar, 85 bin lira. Ekmeğin fiyatı bizde 4 kat ucuz, ama asgari ücret 10 kat düşük, ortalama ücret 14 kat düşük, bu arada benzinin fiyatı dolar bazında bile bizde iki kat pahalı.
Hükümet enflasyon yoluyla bizleri yoksullaştırmaya devam ediyor.
İşçi ve emekçiler yoksullaşıyor
İşçi ve emekçilerin milli gelirden aldığı pay hızla azalıyor. Patronların payı ise artıyor. Ücretlilerin son bir yılda düşen satınalma güçlerinin maaşlarındaki karşılığı yaklaşık 4 bin lira.
Asgari ücrete Ocak ayı başında yüzde 51 zam yapıldı, 2 bin 820 lira olan asgari ücret 4 bin 250 liraya yükseltildi. Aslında olması gereken 6 bin liraydı.
Aradan geçen altı ayda enflasyon sadece TÜİK’in rakamları ile yüzde 50, ENAG’ın rakamı ile yüzde 110 arttı. Asgari ücretin şimdi en az 10 bin lira olması gerekiyor.
Birleşik işçi mücadelesi şart
Asgari ücrete temmuz ayı başında yeni bir zam yapılması ihtiyacı çok acil. Ama hükümet bu konuda hala net olarak bir görüş beyan etmedi.
Hükümeti sıkıştırmak, asgari ücrete zam yapılmasını sağlamak için sendikalar harekete geçmeli, bir araya gelmeli ve birleşik kitlesel eylemler düzenlemelidir.
Emek Platformu benzeri bir örgütlenmeye ve kitlesel işçi mücadelesine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.
Faruk Sevim
(Sosyalist İşçi)