Arı boğanlar ve SİHA satışları

03.03.2022 - 12:25
Roni Margulies
Haberi paylaş

Savaşın çok çeşitli etkilerinden bir tanesi de, bazı şeyleri kuşkuya yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkarması.

Örneğin, Putin’in Birleşik Rusya partisinin milletvekili olan Vitali Valentinoviç Milonov hakkında savaş öncesinde hiç bilgim yoktu; ama artık çok net görüşlere sahibim. 

(Birleşik Rusya partisi 2001’de iki milliyetçi/muhafazakâr partinin birleşmesiyle kurulmuş. Parlamentoda 2007’de beri çoğunluğa sahip. Temel özelliği Putin’in politikalarını destekleyen parti olması. Putin 2008-2012 arası parti başkanlığı yapmış. Şimdi resmî olarak başkan değil, ama gerçek liderin o olduğunu herkes biliyor.)

Savaşın üçüncü gününde BBC ile yaptığı söyleşide Valentinoviç Milonov Rusya’nın düzinelerce şehrinde savaşa karşı gösteri yapan on binlerce kişi hakkında “birkaç bin eşcinsel, lezbiyen, Troçkist ve solcu pislik” demiş.

Aynı gün, Türkiye’nin çok ünlü ve çok devrimci bir müzik grubu Moskova’da verdiği konserde şu mesajı okumuş:

“Donbass halkının ABD emperyalizmine, NATO’ya ve Ukrayna faşizmine karşı mücadelesini selamlıyor ve destekliyoruz.”

Bu selam ve destek gönderilirken, “Ukrayna faşizmi” elinde molotov kokteylleri ve tabancalarla tanklara ve roketlere karşı direnmeye çalışıyor, çoluk çocuk metro istasyonlarında sağ kalmaya çabalıyordu; Rus halkının ise epey bir kısmı barış için yürüyor, imza atıyor ve tutuklanıyordu (ben bunları yazarken yaklaşık 4000 kişi tutuklanmıştı).

Savaşın berraklaştırdığı ikinci bir konu, memleketimizdeki bazı akademisyenlerin kalitesi.

Kaliteli olduğu zaten bilinen Deniz Ülke Arıboğan’ın kalitesini savaş kuşkuya yer bırakmayacak şekilde kanıtladı.

Şahit olmadıysanız, sahneyi hayal etmeye çalışın lütfen. Fox TV’de savaş tartışılıyor. Konunun uzmanı olarak Arıboğan davet edilmiş, konuşuyor.

Ukrayna’nın Rus uçağı düşürdüğünün söylenmesi üzerine Arıboğan heyecanlanıyor. Fiziksel duruşu ve ses tonu değişiyor, hafifçe Rambo’ya benzeyen bir ifadeyle, “Nasıl düşürdü, ona iyi bakmak lazım. Bizim İHA’larla düşürdülerse… Eğer Türkiye’nin ürettiği İHA’larla, SİHA’larla düşürdülerse, bunların satışları da çok farklı bir çerçevede değerlendirilebilir” diyor.

Sayın Cumhurbaşkanımızın sevgili damadı Selçuk Bayraktar’ın CEO olduğu Baykar şirketi Ukrayna’ya insansız silahlı hava araçları (SİHA) satıyor. Arıboğan’ı duyunca program sunucusu İsmail Küçükşey de çok heyecanlandı.

“Daha evvel Ruslar birkaç kere çok büyük zorluklar yaşamışlar bizim İHA’lar, SİHA’lar nedeniyle” dedi. Bunu derken bıyıklarını buruyor ve tam olarak becerememekle birlikte elinde sanki bir kılıç varmış gibi hareketler yapıyordu.

Savaş böyle bir şey işte. TV sunucusu, sözde akademisyen, SİHA pazarlayıcısı, müzik grubu, hepsini birbirine karıştırıyor

Roni Margulies

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol