Metal işçilerinin öfkesi büyüyor

05.01.2022 - 14:46
Faruk Sevim
Haberi paylaş

Düşük ücret, yoksulluk, ağır çalışma koşulları ve metal işverenlerinin örgütü MESS’in dayatmalarından dolayı metal işçilerinin öfkesi büyüyor. 

Metal işkolunda 140 bin işçiyi kapsayan grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkandı. İşçileri temsil eden Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş sendikaları çeşitli eylemler yapmaya başladılar. Eylül ayından buyana tırmanışa geçen enflasyon yüzde 70’i aştı. Bu enflasyon rakamlarına, 1 Ocak’ta yapılan ve yüzde 100’leri bulan akaryakıt, elektrik, doğalgaz zamları dahil değil. Devlet kendi hizmetlerine bile yüzde 36 zam yaptı.

İhracat ağırlıklı çalışan ve milyarlarına milyarlar katan fabrika patronlarının örgütü MESS, resmi enflasyonun bile yüzde 30’larda olduğu bir dönemde, ücret zammı teklifini yüzde 12’den yüzde 17’ye yükseltti. Bu da metal işçilerini iyice çileden çıkardı. 

Türk Metal ve Birleşik Metal-İş 14 Ocak’ta başlamak üzere grev kararları aldı. Sendikalar, hükümetin grevi ertelemesi halinde işyerlerine girmeyeceklerini açıkladılar.

Metal işçileri ve özellikle öncü işçiler, karşılarında son derece örgütlü bir patron örgütü, bir bütün olarak sermaye sınıfı, sermayenin hizmetinde olan siyasi iktidar ve mücadeleden uzak durmaya çalışan bir sendikal anlayış olduğunu asla unutmamalıdır.

Metal işçilerinin taban örgütlülüğü güçlendirilmedikçe, bilinç ve örgütlülük düzeyi ilerletilmedikçe gerçek ve kalıcı kazanımlar elde edilemez, sermayenin dayatmaları püskürtülemez.

2014 yılında Türk Metal yönetimi sefalet zammına ve üç yıllık sözleşmeye imza atmıştı. Bu satış sözleşmesi tabanda muazzam bir tepkiye yol açmış ve biriken öfke 2015’in Nisanında patlamıştı. “Metal fırtına” olarak adlandırılan bu süreçte başta Bursa’daki otomotiv fabrikaları olmak üzere 100’den fazla işyerinde 40 bin işçi eylemlere katıldı, önemli haklar kazandı.

Şimdi de Türk Metal’in tabanında işçilerin öfkesi canlı. MESS’in dayatmaları, özellikle genç işçilerde çok fazla tepkiye neden oluyor. Türk Metal yönetimini bugün mücadeleden yana gözükür bir noktaya iten de “metal fırtına” ve tabandaki bu öfkedir.

Metal işçilerinin mücadelesi, işçi sınıfı için bir işaret fişeği olabilir. Enflasyon ve pahalılık altında ezilen işçiler, emekçiler; metal işçilerinin mücadelesinin göstereceği yoldan ilerleyerek, patronlara, onların siyasi iktidarına, muhalefetine hak savunuculuğunun nasıl yapılacağını gösterebilirler.

Faruk Sevim

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol