Barınma mücadelesi, sınıf mücadelesinin parçasıdır

12.10.2021 - 15:03
Faruk Sevim
Haberi paylaş

Üniversite öğrencileri günlerdir barınma eylemleri yapıyor. “Barınamıyoruz, kiralar çok yüksek” diyerek parklarda yatmaya başladılar. Hükümetin cevabı ise öğrencileri polis zoruyla parklardan kovmak oldu. Öğrencilerin eylemlerinin abartılı olduğunu yazanlar var. Halbuki kiraların olağanüstü yükseldiğini bilmeyen yok. Son açıklanan araştırmalara göre özellikle öğrencilerin yoğun olduğu illerde kiralar bir önceki yıla göre yüzde 100 arttı. 

Uzaktan eğitimin sonlanması ve yüz yüze eğitime geçilmesi ile evlere olan talepler fırladı. Artan talep ekonomik krizle, enflasyonla birleşince kiralar anormal bir şekilde arttı.

Ayrıca artan sadece kiralar değil. Enflasyon Araştırma Grubu ENAG’ın araştırmalarına göre bütün fiyatlar ortalama yüzde 45 arttı. Bir kişinin ortalama aylık geçim maliyeti 4 bin liraya yaklaştı, bu maliyet içinde kiranın payı bin 200 lira, gıdanın payı bin lira. 
Öğrenci ailelerinin büyük çoğunluğunun, çocuğunu okutmak için bu kadar para ayırabilmesi imkânsız. Çünkü Türkiye’de ortalama gelir, hane başına aylık 4 bin lira seviyesinde.

Cumhurbaşkanı tüm öğrencilerin yurt sorununu çözdük dedi. Ama Gençlik ve Spor Bakanlığının verileri Cumhurbaşkanını yalanlıyor. Bakanlığın paylaştığı verilere göre 2021-2022 öğretim döneminde devlet yurtlarına Türkiye genelinde toplam 624 bin başvuru yapıldı, 440 bin öğrenci yurtlara yerleştirilebildi, 184 bin öğrenci açıkta kaldı.

Öğrencilere hak mücadelesinde en büyük desteğin sendikalardan gelmesi gerekir. Çünkü öğrenciler, yakın bir gelecekte işçi sınıfının parçası olacaklar. Üniversitelerden her yıl 1 milyonun üzerinde öğrenci mezun oluyor. Bu öğrencilerin en az altı yüz bini işçi olarak çalışmaya başlıyor. Her yıl istihdama katılan, çalışmaya başlayan 900 bine yakın kişinin büyük çoğunluğu yüksek okul mezunu.

İşçi sınıfı içinde yüksek okul mezunlarının oranı 20 yıl önce yüzde 8 idi, şimdi yüzde 33. Yani her 3 işçiden biri yüksek okul mezunu.

Öğrencilerin yoksulluğu, yurt-barınma, eğitim ve beslenme sorunu işçi sınıfının sorunudur. Sendikalar, öğrencilerin barınma taleplerine sahip çıkmalıdır. Bu aynı zamanda işçi sınıfının standartlarını yükseltme, haklarını alma mücadelesidir. Öğrenciler bugün işçi sınıfı ailelerinin parçasıdır, yarının ise işçileridir. 
Gelir adaletsizliğinin tırmandığı koşullarda öğrenciler; iktidarın, sermaye çevrelerinin, ev sahiplerinin aç gözlülüğüne terk edilemez.

Faruk Sevim

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol