Öncü işçiler örgütlenmesine ihtiyaç var

06.02.2021 - 11:51
Faruk Sevim
Haberi paylaş

İşçiler her geçen gün daha da yoksullaşıyor Fiyatlar sürekli artıyor. Arttığı yerde durmasını bekliyorsunuz ama orada da durmuyor. Bugünlerde evden çıkmak isteyen kiracılar, ev sahiplerinin en sevdiği insanlar. Çünkü aynı hafta evlerini yaklaşık yüzde 50 daha fazla paraya kiralayabiliyorlar. 

Pazarlarda artık kilosu 5 liraya herhangi bir ürün bulmak çok zor. 

Geçen yıl 50 liraya dolan pazar arabaları bu yıl 100 liraya dolmuyor. Peynirin kilosu bir yıl önce ortalama 35 liraydı, şimdi 60 lira. Yumurta bir yıl önce 30 kuruştu, bu yıl 1 lira.

Enflasyon Araştırma Grubu, geçen ay yıllık fiyat artışını yüzde 37 olarak bulmuştu. Bu rakam elbette TÜİK’in yüzde 14’üne göre daha gerçekçi, ama giderek eskimeye başladı. Bugünlerde yapılacak bir araştırmada son bir yıllık fiyat artışının yüzde 50’den az çıkmayacağı kesin.

Pahalılığın yanı sıra pek çok başka sorun var. Sayıları 10 milyonu bulan işsiz insanlar var. Sendikal haklar, insan hakları, LGBTİ+ hakları, kadın hakları, tutuklu hakları, göçmen hakları vb bir sürü konuda ortaya çıkan olumsuzluklar var. 

Boğaziçi Üniversitesinde atanmış rektör istemiyoruz diyen ve bunu en demokratik yollarla ifade eden öğrencilere yönelik her türlü linç ve karalama kampanyası, bizzat hükümet eliyle devam ettiriliyor.

Topraklarımızda HES istemiyoruz diyen Ordulu köylüler jandarma tarafından tehdit ediliyor. Ücretlerimiz, tazminatlarımız ödensin diyen maden işçileri aylardır seslerini duyurmak için eylem yapıyorlar.

Pek çok fabrikada azalan ücretlerini artırmak, daha insanca koşullarda çalışmak için sendikalaşan işçiler “ahlaka aykırı” hareket ettikleri gerekçesi ile tazminatsız işten kovuluyorlar. Daha insaflı patronlar sendikalaşmaya çalışan işçileri ücretsiz izne gönderiyor, günde 47 lira ile geçinmeye mahkûm ediyor.

Bütün bu olumsuzluklara karşı çıkmak için güçlü bir toplumsal harekete, bunun için de öncü işçiler ağına ihtiyaç var. 

Sendika liderliklerine basınç uygulayacak, milyonları kapsayan merkezi bir mücadele çağrısı yapacak, göçmenler/kadınlar/LGBTİ+’lar/yoksullar vb. bütün mağdurları kapsayacak, işsizliğe karşı ses çıkartacak bir öncü işçiler örgütlenmesi. Bu örgütlenme aynı zamanda küçük ya da büyük her işçi direnişiyle kontak kurmalı. Her direnişin daha büyük bir hareketin parçası olduğunu anlatan bir örgütlenme hattı izlemeli.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol