Virüsün aklından geçenler

17.12.2020 - 12:16
Roni Margulies
Haberi paylaş

SARS-Cov-2 virüsü okur-yazar olsa da eline bir kalem versek, salt kendi deneyimlerinden yola çıkarak kapitalizmin eksiksiz bir analizini yazabilirdi.

Kendisi tüm insanları eşit ölçüde makbul gören bir virüs, zengin-yoksul, siyah-sarı-beyaz, işçi-patron ayırımı yapmadığı için, önce şaşırmıştır. Zengin-patron kesimle pek karşılaşmadığını, onların kolayca saklanabildiğini fark etmiştir. Sonra aynı kesimin hızlı ve kaliteli bakım gördüğünü, en iyi ilaçları hemen alabildiğini, diğerlerinin ise bunlara ulaşamayıp öldüğünü görmüştür. Çoğunluğun beyazlardan oluştuğu ülkelerde de daha çok siyahların hastalanıp öldüğü gözünden kaçmamıştır.

Bu şaşkınlık döneminden sonra, şimdi de paniğe kapılmıştır SARS-Cov-2. İngiltere’de 93 yaşındaki Margaret Keenan’ın aşı olduğunu duyunca hayretler içinde kalmıştır.

Yeni bir virüs tehlikesini Çin mercileri dünyaya geçen aralık ayında duyurmuştu. Bildirimden bir hafta sonra yeni virüsün genetik yapısını çözmüş, dünyaya bildirmişlerdi. On bir ay içinde üç farklı aşının Faz 3 testleri (yani on binlerce kişiye uygulanıp etkili ve güvenli olduğunun kanıtlanması) tamamlandı, iki aşının ise (Rus ve Çin aşıları) testlerinin tamamlandığı söyleniyor, ama sonuçlar yayınlanmadığı için tam emin olamıyoruz.

Dünya tarihinde insanlığın çıkarı için bilimin bu kadar hızlı uygulanmasının başka örneği yok.

Söz konusu virüs biraz Marx okumuşsa şu sözleri hatırlamıştır:

“İnsan eyleminin neler başarabileceğini ilk kanıtlayan burjuvazi olmuştur. Mısır piramitlerinden, Roma’nın su kemerlerinden ve gotik katedrallerden çok daha üstün harikalar yaratmış, Kavimler Göçü’nü ve Haçlı Seferleri’ni gölgede bırakan seferler gerçekleştirmiştir.”

Bir yıldan kısa sürede virüsü tanımlamak, genomunu çözmek ve (birden fazla) aşı bulmak gerçekten olağanüstü bir başarı.

Yüz yıl önce “İspanyol” gribi 70 milyon kişiyi öldürdüğünde, virüs diye bir şeyin varlığı daha yeni keşfedilmişti, gen ve genom gibi şeyler ise henüz fikir düzeyinde bile mevcut değildi.

Bir yandan “Eyvah, yandık” diye düşünürken, SARS-Cov-2 bir yandan da kapitalizmin başka bir özelliğini fark etmiş ve rahatlamıştır.

Bakmıştır, evet, kapitalizm insanlığın yaratıcı potansiyelini geliştirmiş, üretim kapasitesini göklere çıkarmış, ama yine aynı kapitalizm bu kapasitenin meyvelerinden bütün insanlığın yararlanmasını engelliyor.

Evet, aşı bir yılda bulunup üretiliyor, ama “satın alma gücü” diye bir şey var, buna sahip olanlar aşı oluyor, olmayanlar olamıyor.

Ve şöyle düşünmüştür virüs: “İnsan toplumları böyle saçma bir şekilde örgütlenmiş olduğu sürece, sorun yok. Aşılara ulaşamayan büyük kalabalıklar olacak her zaman. Gel keyfim gel.”

Roni Margulies

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol