Güvenceli çalışma ve kıdem tazminatını savunmak gerekir

11.10.2020 - 09:20
Faruk Sevim
Haberi paylaş

Hak-İş Konfederasyon Başkanı Mahmut Arslan, geçen hafta çeşitli konulardaki görüşlerini gazetecilere anlattı.

Esnek çalışma ve kıdem tazminatı konusunda anlattıkları, işçi düşmanı görüşlerdir. İşçiler, Hak-İş üyesi işçiler, Mahmut Arslan’dan bu sözlerin hesabını sormalıdır.

Pandemi döneminde hükümet, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü kişilerin kısmi süreli (2 yıla kadar uzayacak şekilde) çalıştırılmasını serbest bıraktı. 

Bu sayede işverenler 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçileri 2 yıl boyunca çalıştırıp, istediği zaman işten çıkarabilecek, karşılığında herhangi bir ihbar veya kıdem tazminatı ödemeyecek, ayda 10 günden az çalıştırdığı işçiler için sigorta primi ödemeyecek. Bu yasa çıktı, şimdi yönetmeliklerini çıkarıp uygulama başlatılacak. 

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan böylesi işçi düşmanı bir maddeyi savunuyor. Ama “güvence” istiyor. “Güvenceli esneklik” olsun diyor. Gazeteciler de sormuyorlar, “esneklik demek zaten güvencesiz çalışma demek, güvence ve esnek çalışma aynı anda nasıl olacak?” diye.

Esnek çalışma, işverenin işçiyi istediği zaman çalıştırıp, ihtiyacı olmadığını düşündüğünde çalıştırmaması, yani ücret ödememesi demektir. 

Güvenceli çalışma ise işçinin haftalık veya aylık belirli bir ücret karşılığı, sürekli çalışması, sigorta primlerinin yatırılması, haksız nedenlerle işten çıkarılmaması, çıkarıldığında ihbar, kıdem, kötü niyet adı altında tazminatlar alabilmesi demektir. 

Güvenceli çalışma ile esnek çalışma aynı anda olmaz ya biri ya da öbürü olur. Esnek çalışma işçi düşmanı, patron dostu bir çalışma yöntemidir. Bir işçi sendikası yöneticisi esnek çalışmayı savunamaz, savunmamalıdır.

Mahmut Arslan aynı söyleşide, kıdem tazminatına el konulmasını da savunuyor. Şöyle diyor: “Mevcut kıdem tazminatı sistemi yerine yenisini istiyoruz.”

Mahmut Arslan, daha önce de kıdem tazminatı konusunda zamanlamanın uygun olmadığı sözleriyle gündeme gelmişti. Arslan, şimdi sorulan “makul zaman nedir” sorusuna 2023 olarak cevap veriyor.

Hükümet, kıdem tazminatı sistemi yerine “Kıdem Tazminatı Fonu” sistemini getirmek istiyor. Mahmut Arslan bunu mu savunuyor? Fon uygulamasının aslında işçinin parasının hükümete verilmesi demek olduğunu bilmiyor mu? Elbette biliyor. Mahmut Arslan, kıdem tazminatı konusunda işçi sınıfının sağladığı kararlı duruşu, birliği bozmaya çalışıyor.

Hak-İş tabanı Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan’ı uyarmalıdır. Hiçbir sendika başkanı, kıdem tazminatını tartışma konusu yapamaz. İşçi sınıfının bu konuda sağladığı birliği bozamaz.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol