Antikapitalist bir blok için çağrı…

17.08.2020 - 13:11
Haberi paylaş

Çeşitli sosyal hareket ve kampanyalarda yer alan aktivistler, acil talepleri aşağıdan mücadele ile kazanmak için bir çağrı yaptı.

İmzaya açılan çağrı şöyle:

Antikapitalist blok niçin gerekli?

Uluslararası kapitalizm, tarihinin en büyük krizini yaşıyor. Ekonomik, ekolojik ve pandemik kriz kapitalist sistemi iflas ettirdi. Salgına karşı her yerde hükümetlerin önceliği halkın sağlığı değil patronların korunması oldu. 

Türkiye’de olup bitenler, sağ otoriter rejimlerden, dünyada olup bitenlerden bağımsız değil. Türkiye’deki siyasal iktidar dünyadaki sağcı otoriter eğilimin bir parçası. Hem dünyadaki benzerleri gibi patronlar için destek paketleri açıklıyor, hem de emekçilerin kazanılmış haklarını ellerinden alıyor.

Ancak dünyada ve Türkiye’de umut veren gelişmeler oluyor.

ABD’de George Floyd’u öldüren devlet ırkçılığına karşı kitlelerin öfkesi patladı, gösteriler hâlâ devam ediyor. Siyahların Hayatı Önemlidir diyen milyonlar, Trump’ın temsil ettiği otoriter aşırı sağcılığı geriletiyor. Sudan’da, Lübnan’da, Hong Kong’da işçiler eylemlere başladı. 

Türkiye’de işçiler kıdem tazminatı için sokaklara çıkıyor. Barolar hükümetin yasasına karşı Ankara’ya yürüyor. Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için eylem yapıyor. Barış isteyenler, göçmenlerle dayanışanlar, ırkçılığa karşı tüm ezilenlerin birliğini savunanlar, mücadeleye devam ediyor.

Antikapitalist blok, iktidarın artan saldırıları karşısında önemli bir ihtiyaç. Türkiye’de siyaset sadece seçimlere odaklanmış durumda. Halbuki işçiler, yoksullar, ezilenler, kadınlar, göçmenler, LGBTİ+’lar her gün haksızlıklarla, adaletsizliklerle karşılaşıyorlar.

İşçilerin, yoksulların, ezilenlerin haklarını savunmak için birliğe ihtiyacımız var. 

Antikapitalist blok, toplumun geniş kesimlerinin birlikte mücadele etmesi için gerekli. Seçimler beş dakikalık demokrasi, bizler ise yaşamın her anında ve her alanında demokrasiyi, özgürlükleri, haklarımızı savunmak istiyoruz. 

Demokrasi ve özgürlükler ancak geniş kitlelerin eylemleri ile kazanılabilir. Antikapitalist blok bunun için gerekli.

Toplumda yoksullaşma ve haksızlıklara karşı biriken öfke artıyor.

Kıdem tazminatında veya baro olayında bunu görüyoruz. Yapmamız gereken bu öfkeye bir kanal yaratmak. Seçimleri iktidarın mağlubiyetinin tescilleneceği bir ortama dönüştürebiliriz. Avukatlar Ankara ve İstanbul’daki gibi üç eylem daha yapsa baro değişikliği olmayacak ama ana muhalefet “bizi suçlu ilan ederler” diyerek, sokağa çıkmak yanlıştır diyor. 

Bize, seçim ittifakları, İyi Parti, CHP gibi büyük burjuvazinin bir başka kanadının hegemonyası değil, ezilenlerin ihtiyaçlarına uygun adım atacak bir platform gerekli. 

Seçim değil mücadele diyoruz

İktidar, arkasında yüzde 50 halk desteği varmış gibi davranıyor. Oysa AKP+MHP ittifakının desteği yüzde 40’ın altında. Oy oranları CHP+İyi Parti ittifakı ile büyük farklara sahip değil. Üstelik bu erime engellenemez, çünkü hükümetin ekonomide ve siyasette bunları engelleyebilecek adımları atması mümkün değil. AKP siyasi alanda bu adımları atarsa iktidar ortağını kaybeder.  Ekonomide ise hükümetin adım atacak gücü kalmadı.

Buna rağmen “muhalefetin” çeşitli kesimleri değişik zamanlarda; Kürt sorunu, sınır ötesi harekât, Ayasofya’nın cami olması, LGBTİ+’lara yönelik nefret, göçmen haklarının tanınmaması ya da kısıtlanması gibi bir dizi konuda iktidara destek vererek, onun sağcı uygulamalarını meşrulaştırıyor.

Türkiye’nin altemperyalist maceracılığına karşı çıkıyoruz

Bu maceracılık, AKP-MHP’nin birleştirici gücüdür. Bölgesel güç olmayı değil, bölgesel düzeyde kardeşliği-eşitliği-adaleti savunuyoruz. Kaynaklar askeri operasyonlara değil içeride yoksullara, mağdurlara, dışarıda başta göçmenler, ihtiyacı olan geniş kitlelere aktarılsın.

Başka ülkelerdeki askeri üsler kapatılsın, askeri maceralar sona erdirilsin. ABD ve Rusya başta olmak üzere tüm ülkelerle askeri ilişkilere son verilsin.

Antikapitalist blok, işçilerin, yoksulların, ezilenlerin birliğini savunuyor

Bize gerekli olan geniş kitleleri içine çeken sosyal hareketlerin inşa edilmesi. Bu hareketlerin birleşmesi, AKP-MHP ittifakının antidemokratik uygulamalarına karşı; merkezi, aşağıdan ve kitlesel bir odağın inşa edilmesi.

Adalet, özgürlük ve eşitlik arayan farklı dinamiklerin birlikteliğini inşa etmek için el ele vermeliyiz. Egemenlerin parası, polisi, hukuku varsa ezilenlerin de birleşme potansiyeli, dayanışması ve mücadele gücü var. 

Patronlardan çok patronları düşünenlere,

Irkçı ve milliyetçi söylemleri günlük siyaset yapma tarzı olarak kullananlara,

Göçmenlere yönelik pazarlıkçı uygulamalara, 

İklimi ve gezegeni mahveden ekoloji politikalarına, 

Cinsiyetçi bakış açısına, 

LGBTİ+ fobisine ve tüm sağcı uygulamalara,

Öfke duyan herkesi birlikte antikapitalist bir alternatifi tartışmaya, inşa etmeye davet ediyoruz.

İşçi sınıfının her düzeyde birliğini savunan, Kürtleri ve göçmenleri savunan, kadın ve LGBTİ+ haklarını savunan, iklim krizine karşı mücadele eden bir antikapitalist blokta birlikte mücadele edelim.

 

İmza atmak için bu linke tıklayabilirsiniz: https://forms.gle/VY9hkXkxQApkCKWr6

İmza listesine şu linkten ulaşabilirsiniz: https://bit.ly/imzalistesi

İletişim: [email protected]

Bültene kayıt ol