İşçi sendikaları zorunlu olmayan işlerin durdurulmasını sağlamalıdır

26.04.2020 - 12:31
Faruk Sevim
Haberi paylaş

Binlerce işçi salgın döneminde patronların baskısı altında. İşçiler, sağlıklarıyla işleri arasında tercih yapmaya zorlanıyorlar. 

Açıklananlardan ve yaşadıklarımızdan görüyoruz ki Covid-19 karşısında aynı gemide falan değiliz. Salgın yoksulları, işçileri vuruyor. Fiziksel mesafelenme ve evde kal çağırılarına rağmen çalışmak zorunda kalan işçiler, ölüm hissi ve yakınlarına virüs bulaştırma korkusuyla çalışıyor.

Salgın konusunda bir rapor hazırlayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), salgının işçilerin hem sağlığını hem de ücretlerini tehdit ettiğini açıkladı. 170 bin üyesinin çalıştığı işyerleri ile ilgili şu bilgileri verdi:

• DİSK üyesi işçilerin en az 378’inin Covid-19 testi pozitif çıkmıştır. Covid-19 sebebiyle karantina altında olan DİSK üye sayısı ise en az 646 kişidir. 257 işçi hastalığa yakalanmıştır, 4 işçi öldü.

• 48 işyerinde üretime ara verildi, en az 12 bin DİSK üyesi etkilendi

• En az 1.249 DİSK üyesi işçi çalışmaktan kaçınma hakkını kullandı

• 112 işyeri kısa çalışma ödeneğine başvurdu. Başvuru kapsamdaki DİSK üye sayısı 30 bini aştı. 11 bin 21 işçinin başvurusu kabul edildi. 

• 39 işyerinde işçilere ücretsiz izin kullandırılırken, 66’sında işçilere yıllık ücretli izinleri kullandırıldı ve 80’inde ise işçiler Covid-19 nedeniyle ücretli izne ayrıldılar. Yıllık izinler 4 bin 787, ücretli izinler 3 bin169 DİSK üyesini kapsamaktadır.

• Uzaktan çalışmaya geçen işyeri sayısı 67, kapsadığı işçi sayısı ise 6 bin kişi. 

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, İstanbul’da son bir ayda 2 bin 279 işçinin Covid-19 testinin pozitif çıktığını, 28 işçinin öldüğünü açıkladı.

Öncelikle, sadece DİSK değil, tüm işçi konfederasyonları benzer raporlar hazırlamalıdır. Kısa çalışma, ücretli, ücretsiz izin, işten çıkarma gibi uygulamaların işçi sınıfı içindeki yayılma hızını kamuoyu öğrenmelidir. 

Zorunlu ve acil olmayan işlerde çalışmaya devam edilmesi, işçilerin sağlığı açısından büyük sorun oluşturuyor. İşyerlerinde Kovid-19’a karşı alınan önlemler yetersiz kalıyor,

Faaliyetini sürdüren işyerlerinde genel olarak maske, eldiven, dezenfektan gibi virüse karşı koruyucu ekipmanların sağlanmasında, ortak kullanım alanlarının sınırlandırılmasında sorunlar yaşanıyor.

Üretim alanları ile işyeri kapsamına giren yerler ve servisler gereken sıklıkta dezenfekte edilmiyor. İşyerlerinde en bilinen yöntem ateş ölçümü, ama bunun bir işe yaramadığı, virüs bulaşan insanların ateşleri çıkmadan günler önce başkalarına virüs bulaştırmaya başladığı biliniyor.

Tüm konfederasyonlar hızla “Zorunlu ve acil olmayan işlerde çalışmaya devam edilmesi işçilerin sağlığı açısından büyük bir sorun. Zorunlu ve acil olmayan işlerin devam ettirilmesi işçilerin ölümüyle sonuçlanıyor.” diyerek protesto dalgası başlatmalıdır. 

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol