Göçmenler, ayda 2000 TL ile gül gibi geçinmiyor

05.02.2020 - 11:03
Faruk Sevim
Haberi paylaş

Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacılar ve kayıt dışı göçmenlerin çoğunluğu ekonomik durumundan memnunmuş. Bu tespit, Türk-İş'in “Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacılar ve kayıt dışı göçmenler” araştırmasında ortaya çıkmış.

Araştırmada göçmenlere; “yiyecek, içecek, barınma gibi zorunlu ihtiyaçlarınızı ne ölçüde karşılayabiliyorsunuz’ sorusu sorulduğunda, ankete katılanların yüzde 39,9’u 'normal durumdayız” yanıtını vermiş, yüzde 36,9’u “zor geçiniyoruz”demiş, yüzde 12,7’si“rahat karşılıyoruz-iyiyiz”demiş, yüzde 9,7’si ise “geçinemiyoruz”demiş.


Ankette yer alan diğer bir soruda ise, “Ayda kaç liraya geçiniyorsunuz, yani hanenizde yaşayanların toplam aylık harcaması ne kadar?” sorusu sorulmuş. Bu soruya ankete katılanların yüzde 20,6’sı “1000 lira ve altı” yanıtını vermiş, yüzde 40,7’si “2 bin lira” seçeneğini işaretlemiş.

Aylık harcaması “2 bin 1 lira - 3 bin lira” arasında olanların oranı yüzde 20,1, “3 bin 1 lira - 4 bin lira” arasında olanların oranı yüzde 6,9, “4 bin 1 lira ve üstü” olanların oranı yüzde 4,9 olmuş.Katılımcıların yüzde 6,7’si ise soruya yanıt vermemiş.

Bu anketin bize gösterdiği önemli bir gerçek var. Göçmen aileler, geçinmek için ortalama 2000 TL gelir elde edebiliyorlar. Bu geliri elde etmek için birden fazla kişi çalışıyor. Yani anketin yapıldığı 2019’da asgari ücret 2000 TL iken, sığınmacıların ortalama aylık ücreti 1000 TL dolayında oldu.

Göçmenlerin yüzde 99’unun herhangi bir evi olmadığını biliyoruz, yani bu 2000 TL’den kira ödüyorlar. Göçmenlere fahiş fiyatlarla ev kiralandığını da biliyoruz. O zaman en az 800 TL’lik bir kira gideri söz konusu. Elektrik, su, doğal gaz, telefon derken toplam en az 1000 TL sabit gider var. Kalan 1000 TL ile ortalama 4 kişilik bir aile bir ay boyunca geçinecek.

Yol parası verecek, giyim için harcayacak, mutfak için gerekli harcamaları yapacak. Elbette herhangi bir eğlence mekanına, sinemaya, tiyatroya, konsere gitmeyecek.

Sonuçta bir göçmen ailenin bu koşullarda “normal durumdayız” demesi ne kadar gerçekçidir.

Muhtemelen anket yapanlara duymak istediklerini söylüyorlar, sorun çıkarmak istemiyorlar, çünkü herhangi bir hukuki güvenceleri yok, mültecilik haklarından yoksunlar. Devlet istediği anda her hangi bir göçmeni, her hangi bir sınır kapısından sınır dışı edebilir, bunun çok örnekleri var.

Yani göçmenler hane başına ayda ortalama 2000 TL gelirle gül gibi geçinip gitmiyorlar.

Türkiye kapitalizmine ucuz, köle iş gücü olarak destek oluyorlar. Onun ihracat için daha uygun maliyetlerde ürün yapmasını sağlıyorlar. Türkiye’de bulunmaktan tek çıkarları her gün bombaların patladığı, ölümle burun buruna oldukları bir ortamda yaşamak zorunda kalmamış olmaları. Elbette can güvenliği önemli, ama bu pahalılıkta, bu zor koşullarda kimse göçmenlerin durumunun ekonomik olarak “normal” olduğunu düşünmemeli.

Bültene kayıt ol