Fabrikalarda öfke var

27.01.2020 - 10:35
Faruk Sevim
Haberi paylaş

Toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından, 130 bin metal işçisi greve hazırlanıyor.

Görüşmeler, MESS’in yüzde 8 zam ve 3 yıllık sözleşme dayatmaları nedeniyle tıkandı. Arabuluculuk sürecinin de uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından grev aşamasına gelindi. Türk Metal 16 Ocak’ta grev kararı aldığını açıkladı. Birleşik Metal-İş Sendikası ise 19 Ocak’ta grev kararını ilan etti. Grevlerin Şubat ayı başında başlaması bekleniyor.

Ama MESS de işçilerin kararlılığına, lokavt ilan ederek yanıt verdi. Türkiye egemen sınıfının işçi sınıfına saldırısının bir aracı olan lokavtla işçileri korkutmayı ve yüzde 10 zamma ikna etmeyi amaçlıyorlar. Aynı anda hükümete de “grevi yasakla!” mesajını iletiyor.

Sözleşme görüşmelerinin devam ettiği son 2 ay boyunca fabrikalarda çalışan işçiler her gün üretimi kısa sürelerle keserek eylemler yaptılar, basın açıklamaları okudular. Son olarak da on binlerce metal işçisi, 19 Ocak pazar günü Bursa ve Gebze’de alanlara çıkarak patronları bir kez daha uyardılar.

Eylemlerde işçilerin ve sendikaların verdiği mesaj net: İşveren örgütü MESS’in son teklifi olan yüzde 8 ücret zammı asla kabul edilemez. MESS ayrıca üç yıllık sözleşme ve esnek çalışma dayatmasında da bulunmuştu, işçiler bu önerilere de tepkili.

Sendikalar iki yıllık sözleşme, Birleşik Metal-İş ilk altı ay için yüzde 34, Türk Metal ve Özçelik-İş ise yüzde 26 ücret zammı talep ediyor.

Metal sektöründeki fabrikalarda, işçiler çok öfkeli. 

İşçiler, MESS’in yüzde 8 dayatmasının arkasında hükümetin olduğuna inanıyor. Çünkü hükümet, TÜİK eliyle yüzde 50’lere ulaşan enflasyonu yüzde 11,8 olarak açıkladı. Bir de son 8 yıldır sürekli metal grevlerini yasakladı. MESS, hükümetin bu grevi de yasaklayacağına olan inancı ile yüzde 8 zammı rahatça dayatabiliyor ve kibirle lokavt ilan edebiliyor.

Metal işçisi bir yandan işsizlik korkusu yaşıyor, bir yandan da çalışsa bile geçinemiyor. Vergi diliminin artması nedeniyle aldıkları son ücret olan Aralık maaşı, ortalama 400 lira düşmüş durumda. Artan fiyatlara aldığı ücretin yetmesi imkânsız.

Böyle giderse önümüzdeki dönemde metal işçileri büyük eylemler ortaya koyabilirler. Metal sektöründe devam eden toplu sözleşme sürecinin işçi sınıfının mücadele dinamiklerini belirleme gücü yüksek. Çünkü metal sektörü, bütün büyük fabrikaları kapsıyor. Hükümet şu anda genel olarak işçi eylemlerinden çekiniyor, metal işçileri harekete geçerse tüm işçilerin, ezilenlerin öfkesinin sesi olmayı başarabilir.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol