Faşizme karşı mücadele

29.03.2015 - 14:03
Volkan Akyıldırım
Haberi paylaş

Newroz günü milyonlarca Kürt ‘barış’ derken, MHP kurultayından savaş sesleri yükseldi. Ertesi gün üniversitelerde ülkücüler, öğrencilere vahşice saldırdı. Sadece okullarda değil bir çok ilde HDP binaları, üyeleri, Kürt göçmen işçiler, Kürtçe konuşan ya da şarkı söyleyen insanlar hedef alınıyor.

Merkez medyanın saygın bir siyasetçi olarak gösterdiği MHP lideri Devlet Bahçeli, Kürt sorununun demokratik çözümüne izin vermeyeceklerini söylüyor. Ülkücüler saldırıyor. Sonra Bahçeli çıkıp “sağduyu” çağrıları yapıyor. Sağdan ve soldan alkışlanıp meşrulaştırılıyor.

Ülkücülere bu cüreti veren sadece arkalarındaki devlet desteği değil. Kendisini sol olarak gösteren ulusalcılar ve kemalistler için MHP bir partner. MHP’nin soldan meşrulaştırılması sonucu faşistler önce işçi eylemlerine sızdı. Ardından Gezi’de boy gösterdiler. 2014 yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ‘bas geç’ denilerek desteklendiler. Muhaliflere “Faşizm nedir? Faşist kimdir” diye sorsak AKP ve Erdoğan yanıtını verir. MHP ise AKP’ye karşı yeğlenecek ve ittifak kurulacak bir güç onlar için.

1. Her burjuva partisi, her sağ akım faşist değildir. Faşizm, mücadele ettiğimiz güçleri kitlelere kötü göstermek için kullanılan bir sıfat ya da küfür de değildir. Faşizm, kapitalizmin krizinde ortaya çıkan ve bunalıma tekelci sermaye lehine kanlı bir çözüm getiren özel bir rejimdir. 1930’ların Avrupa’sında, Almanya’da Naziler, İtalya’da faşistler, İspanya’da Francocular gibi.

2. Faşizm bir kitle hareketidir. Tabanında işçiler ve emekçiler değil, işçileşmekten ölesiye korkan küçük burjuvalar, umutsuz işsizler ve lumpenler yer alır.

3. Faşist parti, askeri bir örgütlenmedir. Almanya’da SA, Türkiye’de Ülkü Ocakları, faşizm siyasetle değil saldırılarla güçlenir ve sokak hakimiyeti kurmak ister.

4. Bir kitle hareketini, kitle hareketi durdurabilir. Faşizme karşı mücadele, kitlesel antifaşist eylemler ve birleşik işçi mücadelesiyle geriletilebilir.

5. Faşizm, yasal olarak örgütlenme imkanı bulduğunda demokrasiyi yıkmak için istismar eder. Burjuva demokrasisinde her düşüncenin örgütlenme ve kendini ifade etme hakkını savunuruz. Faşizmin asla.

Düşmanlarımızı iyi tanımalıyız ki yenebilelim. AKP neoliberal bir sağ parti, MHP ise faşist. Stalinist ve ulusalcı yanlış faşizm teorilerinin aptallaştırıcı etkisinden kurtulmalıyız ki faşizmi yenebilelim.

Volkan Akyıldırım

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol