Depremzedeler kötü koşullarda yaşamaya devam ediyor

11.03.2023 - 16:31
Haberi paylaş

Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır platformu aktivisti DSİP üyeleri Antakya merkezde İtfaiye çadır kentini ziyaret etti. Karşılaştıkları manzara, deprem felaketinin hala devam ettiğini, en büyük sıkıntının çadır temini olduğunu gösteriyor. 

Deprem bölgesinde göçmenlerin yaşamı ile ilgili anlattıkları şöyle:

Suriyeli göçmenlerin yoğun olarak kaldığı 500 kişilik çadır kentte bazı çadırlar daha iyi görünümlü. Bunlar AFAD’ın çadırları. Bir kısmı ise daha kötü, bunlar genellikle göçmenlerin kaldığı çadırlar. Büyük yeşil sahra çadırları var, içinde 4-5 aile birlikte kalıyor. 

Çadır kentte 2 banyo, 14 tuvalet var, bazı çadırlara çok uzak.

Çok sayıda gönüllü var, yardımcı olmaya çalışıyorlar. Gönüllüler arada bir yemek dağıtıyorlar. 

Suriyeliler bu kampın yarısını oluşturuyor. Farklı çadır kentlerdeki Suriyelileri de buraya taşıyorlar.

Etrafta çok sayıda yıkılacak bina var, toz insanları çok kötü etkiliyor.

Etrafta bir okul var, kreş var. Okulda eğitim yapılmıyor, daha çok oyun oynanıyor. Çocukları okula götürmeye çalışıyorlar, ama çok küçük başka çocukları da olduğu için bu sorun oluyor. Ancak okulda yemek dağıtılıyor, en azından bundan faydalanmak için götürmeye çalışıyorlar.

Bugün çocuklara tatlı dağıtılmış, ama her dağıtımda Suriyelileri en sona bırakıyorlar, onun dışında kötü bir muamele ile karşılaşmıyor göçmenler. 

En büyük sorun çadır

En büyük sorun, çadır. 10 aile arabalarında kalıyorlar, çadırları olmadığı için. Bazı çadırlarda 4-5 aile birlikte kalıyor. 

Çadır kent 3 hafta önce kurulmuş, daha önce enkaz başında kalmışlar. İlk 15 gün insanlar genellikle enkaz başında, cenazelerin çıkarılması için beklemişler. 

Çadırlarda yemek yapmaya çalışıyorlar, ama herhangi parasal bir yardım yapılmadığı için akrabalarından sağladıkları paralarla alışveriş yapmaya çalışıyorlar.

Muhammed çok öfkeli

Depremde 12 yakınını kaybeden Suriye göçmeni Muhammed ile röportaj yaptık Muhammed depremden önce çadır kent yakınındaki bir marangozhanede çalışıyordu.

“Ben Muhammed Yusuf. Suriye’deki savaştan kaçtık, 2016’da buraya geldik. Depremde 12 akrabamı kaybettim. Çok zor durumdayım, sonra ne yapacağımı Allah bilir. 

Depremde eskisinden kötü olduk. Şimdi 3 yetim bizim elimize bakıyor, bir şey yapamıyoruz. Çocukların durumu çok kötü. Çadırda hiç mutlu değiller, ev istiyorlar.

Bundan sonra çalışmam gerekiyor. Bizim durumumuz hiç iyi değil. Herkes gelsin bu durumu görsün. Bize burada kötü davranılıyor.”

Yazı dizimiz devam edecek...

 

Bültene kayıt ol