(Video) Sosyalist Tartışma 2022: Çürüyen-çözülen iktidara karşı: Sandıkta HDP sokakta mücadele

01.11.2022 - 10:53
Haberi paylaş

Dila Ak (DSİP), Hüda Kaya (HDP Milletvekili) ve Şenol Karakaş (DSİP) anlatıyor.

Dila Ak’ın konuşmasından satır başları şöyle:

Dünyada yoksulluk, kuraklık gibi sorunlar artarak devam ediyor. Sorunlar sadece Türkiye’de değil bütün dünyada var. Sorunlarımızı çözmemiz için mücadele etmemiz gerekiyor. Bu sömürü düzeni yıkılmadan pek çok sorunumuz çözülmez. Bunun için birlikte mücadele etmemiz gerekir.

Aşırı sağ bütün dünyada yükseliş eğiliminde. Buna karşın pek çok yerde ezilenlerin ve işçilerin eylemleri de var. Ezilenlerle dayanışma içinde olmalıyız. Yalnız değiliz, deneyimlerimizi paylaşmalıyız. Mücadelemiz bütün dünyadaki işçilerin ve ezilenlerin mücadelesine katkıda bulunacaktır.

Hüda Kaya’nın konuşmasından satır başları şöyle:

Türkiye komada, normal bir durumda değiliz. Bu travmatik durumdan en az hasarla nasıl çıkarız, bunu konuşmalıyız.

Muhalefet pek çok konuda, sorunların çözümü için görüşlerini açıklamalı. Sorun sadece adayın tespiti değil. Adayın kadrosu da önemli. Biz enkazın boyutlarının tam olarak farkında değiliz. AKP gittikten sonra asıl enkazı göreceğiz. Muhalefet bu geçiş döneminde birlikte çalışmalı, sadece bir parti bu enkazı kaldıramaz. Başka seçeneğimiz yok.

AKP iktidardan hiç gitmeyecek gibi bir hava yaymaya çalışıyor. Buna karşı bizleri çok önemli bir süreç bekliyor. Mesela seçimlerde sandık güvenliği çok önemli. Bu sadece partilere bırakılamaz. Bütün muhalefet sandıklara sahip çıkmalı, oylara sahip çıkmalı.

Bizler de AKP kaybetti diyoruz. Ama muhalefetin küçük bir hatası, AKP’nin tekrar kazanmasına yol açabilir. AKP tekrar kazandığında, artık böyle bir toplantı bile yapamayız. Kimseye nefes alma imkânı bırakmazlar. O yüzden bu dönem küs kalma, anlaşmama lüksümüz yok. 80 milyon insanın umudu için hep birlikte çalışmalıyız.

Şenol Karakaş’ın konuşmasından satır başları şöyle:

AKP iktidarı kendisinin çok güçlü olduğu imajını yayıyor. Tüm anketler yüzde 10 fark yediğini gösteriyor. Çünkü halka büyük bir kriz yaşatıyor. 

Ama AKP iktidarı büyük projeler açıklıyor, mitingler yapıyor, büyük bir özgüven içinde. Buna karşın muhalefet sadece sandığı beklememizi istiyor.

AKP fakirden alıp zengine veren bir sistem kurdu, Putin’den büyük destek alıyor. Bu iktidar büyük bir çürümenin örneği, her şey toplumun önünde yaşanıyor.

Parlamenter bir sistemde yüz kere istifa etmesi gereken bir hükümet, başkanlık sistemi nedeniyle devam ediyor. Bu iktidarın kazanması imkânsıza yakın. AKP bir partiden ziyade, bir menfaat topluluğu.

AKP’nin bir çekirdeği var, konser yasaklatan, LGBTİ düşmanı bir çekirdek. 

Sandığa değil, mücadeleye bak, diyoruz, çünkü seçimleri çok ciddiye alıyoruz. Her haksızlıkta, yolsuzlukta sokağa çıkmalıyız, protesto etmeliyiz. Ama muhalefet sokağa çıkmayı engelliyor.

Seçimi kazanmak istiyorsak, ezilenlerin işçilerin sokağa çıkmasını sağlamamız, haksızlıklara ses çıkarmamız gerekir.

Seçimlerde bizim bir sorunumuz yok, oyumuzu HDP’ye vereceğiz.

Bültene kayıt ol