Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde yaşam hakkı savunucuları sokaktaydı

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde Ankara, İstanbul ve İzmir’de eylemler yapıldı, katliam yasasının geri çekilmesi ve yaşatan bir yasa yapılması talep edildi.

İstanbul: Beşiktaş’ta “Yaşatan Yasa İstiyoruz” imza kampanyası için masa açan Yaşatacağız Platformu giderek kalabalıklaşınca 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü ile ilgili basın açıklaması yaptı.

İzmir: İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları da Alsancak Gar önüne çağrı yaptı. Buradan Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yüründü ve cadde boyunca insan zinciri yapıldı. Eylem basın açıklamasının okunmasıyla sona erdi.

Ankara: Doğa, İnsan, Hayvan Koruma ve Bilgilendirme Konfederasyonu’nun  (DİHKONFED) çağrısıyla Ankara Sakarya’da toplanan yaşam hakkı savunucularına Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi de kitlesel olarak katıldı. LGBTİ+ karşıtı operasyonlar sonrası kurulan Özgürlük İstiyoruz Kampanyası’nın da çağrı yaptığı eylem Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi’nden Güliz Gündüz’ün tiyatro gösterisiyle başladı, konuşmalar yapılan eylemde Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi de hayvan katliamına tepki göstererek, fon vurgunlarına ve LGBTİ+’lara dönük ayrımcılığa dikkat çekti. Eylem, Irmak Özinanır’ın bestelediği “Sen de havla” şarkısının çalınmasıyla son buldu.

Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi’nin Eylem Keçeci tarafından okunan açıklaması şöyleydi:

Yasta değil isyandayız!

Katliam yasası geçeli 2 yıl oldu. 2 yıldır sokaklarda yaşayan hayvanların mahallelerimizden zorla gaspla kopartılışını, toplama kamplarında işkencelerle öldürülüşü izledik! Bize zorla bunu izlettirdiler. Şimdi ise “hayvan hakkı savunucularına” sevimli gözükmek için hayvanları koruma gününde hayvanları kullanıp etkinlik düzenlemeye utanmazca devam ediyorlar!

Bunu yapanlardan biri bu kentin tırnak içinde bağımsız belediye başkanı Mansur Yavaş, köpek toplamalarında ve barınakta “doğal yolla” olduğunu iddia ettikleri ölümlerde Türkiye belediyeleri arasında en önlerde yer alan Ankara Büyükşehir Belediyesi bugün Dünye Hayvanları Koruma Günü için etkinlik düzenliyor. Büyükşehir’e soruyoruz? Toplanan 52 bin hayvana ne oldu? 31 bin 508 köpek nasıl doğal olduğunu iddia ettiğiniz yollarla öldü? Sosyal medya hesaplarınızdan yaşam hakkı savunucularını dava açmakla tehdit edeceğinize görevinizi yerine getirin ve bu sorulara yanıt verin!

Toplama kamplarınızda hayvanların öldürüldüğünü, yalan söylediğinizi biliyoruz! Hayvanları hapsettiğiniz hayvanat bahçesi adı altındaki hayvan hapishanesinde hayvanları koruma günü kutlandığı nerde görülmüş? Tutsak ettiğiniz hayvanların beden dillerini dinleseydiniz, oradaki mutsuzluklarını, doğalarına dönme isteklerini biraz olsun fark edebilirdiniz! Bu haksız yere tutuklanmaların, gözaltında yok edilmelerin, işkencelerle öldürmelerin hayvanlarla başlayıp kapitalist sistemde hayvanı kullandığı kadar var olduğunu biliyoruz! İsyan ediyoruz! Tutsak edilen, işkenceye maruz kalan, öldürülen her hayvan için isyan ediyoruz!

İçişleri Bakanlığı, her hafta çıkıp sokakta toplanan hayvan oranının yüzde 99’u biraz daha geçtiğini açıklıyor. 99.2, 99.6. Ekim ayı sonunda hayvanların hepsinin toplanacağını söylüyor. Ülkede fon vurgunları, çocuk cinayetleri, kadın cinayetleri, LGBTİ+ cinayetleri yaşanırken. Yoksulluk ayyuka varmış ve bunun sorumluları gözümüzün içine bakarken bakanlığın derdi sokakta yaşayan köpekler olmuş.

Bu kadar köpeği bir arada tutabileceğiniz barınak var mı sorusu yanıtsız. Biz olmadığını biliyoruz. Bu kadar köpeğe sağlık hizmeti sağlayabilecek misiniz sorusu yanıtsız. Biz sadece sağlayamayacağınızı değil, kâr hesabıyla sağlamayacağınızı da biliyoruz. Bakan Çiftçi, köpekleri sahiplenin diyor. Peki, köpekleri barınaklardan çıkarmanın, sahiplendirmenin önüne koyulan onca engel o zaman niye var?

Sokakları önce “Aileyi korumak” adı altında köpeklerden arındırmaya çalışanların toplumun diğer ezilenlerini hedef alacağını hep söylemiştik. Şimdi aynı nefret ve sindirme mekanizması LGBTİ+’lara dönük uygulanıyor. “Ailem güvende” denilerek LGBTİ+ varoluşu hedef haline getiriliyor. Tıpkı katliam yasasıyla, GÜSODER tarafından püskürtülen nefretle insan olmamanın nefret neşesi hâline getirilmesi gibi. Ailemiz de, biz de, sokaklar da güvende değiliz. LGBTİ+’lar, kadınlar, çocuklar, engelliler, göçmenler, hayvanlar bugün ezilen hangi kesim varsa güvende olmadan ne aile, ne sokaklar güvende olacak. Hepimiz için özgürlük istiyoruz!

Bugün fon vurgununda adı geçen iktidar mensuplarının bundan iki yıl önce katliam yasasının en hızlı savunucuları olduğunu hatırlıyoruz. GÜSODER isimli nefret çetesiyle iş tutanların aynı zamanda utanmazca ceplerimizi boşaltanlar olduğunu biliyoruz.

Şimdi katliam yasasını geçiren ve uygulayan tüm siyasilere soruyoruz: Katliam yasasıyla, köpek katliamı ile neyi örtmeye çalışıyorsunuz?

Bugün 4 Ekim, kutlama yapmıyoruz. Biz ölen hayvanların mücadelesini de yarına taşıyacağız. Tam da bu yüzden yasta değil isyandayız.

Katliam yasasını geri püskürtene kadar asla geri adım atmayacağız. Ancak burada da durmuyoruz. Yaşatan bir yasa istiyoruz. Yaşatan bir yasayı kazanacağız.

Bir gün 4 Ekimleri sokakta yaşayan hayvan dostlarımızla beraber kutlayacağız. O güne kadar her yeni gün bir başlangıç, mücadeleye devam!

son yazıları

Britanya’da Yeşiller Partisi Konferansı’nda tarihi karar: Siyonizm ırkçılıktır
İstanbul’da Filistin’le dayanışma yürüyüşü: “Siyonizme geçit yok, İsrail’e boykot!”
Soma’nın ardından Zonguldak: Bir haftada üç iş cinayeti

ilginizi çekebilir

image
Britanya’da Yeşiller Partisi Konferansı’nda tarihi karar: Siyonizm ırkçılıktır
WhatsApp Image 2026-10-05 at 09.32
İstanbul’da Filistin’le dayanışma yürüyüşü: “Siyonizme geçit yok, İsrail’e boykot!”
zonguldakta-maden-ocaginda-gocuk-1-isci-yasamini-yitirdi-sw3s
Soma’nın ardından Zonguldak: Bir haftada üç iş cinayeti