(Video) Sosyalist Tartışma 2022: Sıradanlaştırılan ırkçılık, göçmenler ve dayanışmanın gücü

31.10.2022 - 10:49
Haberi paylaş

Deniz Güngören, Kinda El Amoud ve Taha El Gazi anlatıyor.

Deniz Güngören’in konuşmasından satır başları şöyle:

Irkçılık sıradanlaşıyor. Ümit Özdağ gibi ırkçılığı, ırkçı cinayetleri teşvik edenler cezalandırılmıyor. Sol gruplar bile göçmen düşmanlığı yapıyor. 2019 belediye seçimlerinden beri göçmen düşmanlığı arttı. Seçimlerde ırkçı pankartların asılmasından, 3 yılda ırkçı cinayetlere geldik.

Geri gönderme, asıl olarak sınır dışı etmektir, kabul edilemez. Bu yıl 90 bin kişi keyfi bir şekilde sınır dışı edildi, bu ırkçılıktır. Kılıçdaroğlu ise bu ırkçılığı daha kibar bir şekilde yapıyor.

CHP oy hakkına kısıtlama istiyor, tatil günleri göçmenlerin otobüsleri diğer insanlar gibi ücretsiz kullanmasını engelliyor. Bunlar ırkçılıktır. 

Sendikalar göçmen işçileri örgütlemeli. Geri göndermeler bütünüyle sona ermeli.

Taha El Gazi’nin konuşmasından satır başları şöyle:

Türkiye’ye gönüllü gelmedik, gelmek zorunda kaldık. Türkiye’de hiçbir azınlığın hakkı korunmuyor. Hala 11 yıl önceki geldiğimiz durumdayız, sığınmacıyız. Türkiye’de dilenci, muhtaç gibi gösteriliyoruz, ama bu doğru değil. Hepimizin bir mesleği var, çalışıyoruz, üretiyoruz. Asıl suçlular Ümit Özdağ gibi faşistlere toleranslı davrananlardır. Yasalara göre ırkçılık suçtur, ama bu suça ceza verilmiyor. 

İzmir Güzelbahçe’de 3 Suriyeli içi yakıldı. Bu soruşturma 1 yıldır ilerlemiyor, hâlbuki yakan şahıs kendisi suçunu itiraf etti. Türkiye Solingen katliamını her yıl hatırlıyor, ama Güzelbahçe’yi konuşmuyor.

Mülteci düşmanlığı yapanlar, bütün bu göçün sorumlusu olan Esad’dan hiç bahsetmezler. Esad düştüğü gün hepimiz Suriye’ye döneceğiz.

Kinda El Amoud’un konuşmasından satır başları şöyle:

Osmanlı döneminde 400 yıl Araplar ve Türkler birlikte yaşadık. Şimdi bize sizin burada ne işiniz var denmesi benim çok ağırıma gidiyor. Okullarda göçmen çocuklara kötü davranılıyor. Göçmen çocuklar kendilerinin hain olduğunu sanıyorlar. Bir çocuk bana “ben Arap olmak istemiyorum, onlar hainmiş” dedi. Bu çocuğa kimler bunu öğretiyor. Göçmen çocuklara soruyoruz, büyüyünce ne olacaksın, cevap Almanya’ya gideceğim, oluyor. 

Lğbnan 1975’ten beri iç savaş yaşıyor. Bahanesi Filistinli göçmenler olmuştu. Burada da durum çok parlak değil, inşallah durum daha kötü olmaz. 

Göçmenlik bütün dünyada yayılıyor. Bizim Türkiye ile güçlü bağlarımız var, ben Nazım Hikmet’in şiirleri ile büyüdüm. Bu anılarımı kimse yok edemez. Hepimiz göçmeniz, herkes bir gün göçmen olabilir.

Bültene kayıt ol