(Video) Sosyalist Tartışma 2022: Hegemonik bir aygıt olarak medya

31.10.2022 - 09:33
Haberi paylaş

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi'nin (DSİP) İstanbul'da düzenlediği Sosyalist Tartışma 2022'de medya konuşuldu.

Medya oturumu, Elif Ünal’ın moderatörlüğünde, akademisyen Can Irmak Özinanır’ın sunumu ile başladı. Sunumdan sonra, salondan dinleyiciler de soru ve görüşleri ile tartışmaya katkıda bulundular.

Can Irmak Özinanır medyanın, kapitalist ideolojinin yeniden üretilmesi ve kitlelere aktarılmasında önemli bir rol oynadığını anlattı. Konuşmasından satır başları şöyle:

“Medya kendisini sürekli bağımsız ve tarafsız olarak sunmaya çalışır, ama bu doğru değildir, medya kapitalist sistemin önemli bir hegemonik aygıtıdır. Frankfurt Okulu medyanın güçlü bir eleştirisini yapmıştır.

Medya, bazı solcuların dediği gibi sadece kapitalistlerin borazanı da değildir. Gramschi’nin de belirttiği gibi medya asıl olarak bir ideolojik hegemonya alanıdır. Ana akım medya devletin bir uzantısıdır, onun tamamlayıcısıdır, egemen fikirlerin halka ulaşmasını sağlar. Mücadele eden kitlelerin ise kendi medyaları oluşur. Kürt medyası buna bir örnektir.

Medya endüstrisi aynı zamanda kapitalist üretim sürecinin bir parçasıdır. Burada ücretli çalışan herkes işçidir. Sendikalarda örgütlenmesi gerekir. İşçi sınıfı mücadelesi ile dayanışma içinde olmalılardır.

Dünyayı değiştirmek için medya alanında etkili olmalıyız, medyada mevzi kazanmalıyız. Yeni bir toplum anlayışımız gibi, yeni bir medya anlayışımız da olmalı. Katılımcılık bu konuda önemli bir nokta.”

Bültene kayıt ol