16 Ağustos 1819’da İngiltere’nin Manchester kentinde reform talep eden işçilerin seslerini bastırmak için 15 kişinin öldürüldüğü, 400’den fazla kişinin de kılıç darbeleriyle yaralandığı Peterloo Katliamı’nın filmi yapıldı.
İşçi sınıfı tarihinin en sembolik olaylarından biri olan Peterloo Katliamı, yönetmen Mike Leigh’in kadrajından beyazperdeye yansıyacak. Senaryosunu ve yönetmenliğini Leigh’in üstlendiği film sonbaharda vizyona girecek. Filmin fragmanına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Peterloo Katliamı nedir?
1819 yılında Napolyon Savaşları’nın sona ermesinin ardından ordunun ternis edilmesi ve yürürlüğe konan Mısır Yasası sebebiyle yoksullaşan işçiler, oy hakkının sadece mülk sahiplerine tanınması üzerine harekete geçip bir gösteri örgütlediler. 100 bin işçi Manchester’ın St. Peter Meydanı’nda toplandı.
Herkese oy hakkı, seçimlerin yıllık olarak yapılması, gıda fiyatlarını yükselten denetimlerin kaldırılması gibi talepler savunan radikal işçi lideri Henry Hunt’ın konuşması esnasında süvariler Hunt’ı tutuklama bahanesiyle 100 bin kişilik kalabalığın içine daldılar ve işçileri kılıçtan geçirdiler. 2 yaşında bir çocuğun da aralarında bulunduğu en az 15 kişi ölürken, 400’den fazla kişi kılıç darbeleriyle yaralandı. Hunt ve mitingin diğer organizatörleri tutuklanarak hapse atıldı. Süvariler daha önce Waterloo Muharebesi’nde Napolyon Bonapart’ın birliklerine karşı savaşmışlardı, buna göndermeyle bu katliam halk arasında Peterloo Katliamı olarak anılmaya başlandı.
Peterloo Katliamı’nın ardından şair Percy Bysshe Shelley, “Anarşi’nin Maskeli Balosu” isimli bir şiir yazmış ve katliamda öldürülenleri anmıştı. Bu şiir hâlen İngiltere’de işçi sınıfı mücadelesinin önemli sembollerinden biri. Shelley’in şiiri şöyle başlıyordu:
Uyanın, uykudan uyanan aslanlar gibi
Yenilemeyecek kadar çok sayıdaki!
Savurun dünyaya zincirlerinizi,
Uykuda üzerinize düşen çiy taneleri kadar
Sizler çoksunuz, onlarsa bir avuç.