Fobik gösteriye tepki: LGBTİ+ hakları insan haklarıdır!

15.09.2024 - 14:06
Haberi paylaş

Gökkuşağı Aileleri Derneği (GALADER) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi LGBTİ+ Komisyonu, "Büyük Aile Buluşması" adı altında İstanbul'da yapılan homofobik gösteriyi kınadı.

İHD Ankara Şube salonunda yapılan ortak basın açıklamasını IHD Ankara Şube LGBTİ+ Komisyonu üyesi ve GALADER YK Başkanı Atilla Dirim okudu.

GALADER YK üyesi Nedime Erdoğan da bir konuşma yaptı.

DEM Parti milletvekilleri Özgül Saki ve Kezban Konukçu ile DSİP üyeleri de açıklamaya destek verdi

İktidar ortağı aşırı sağcıların birlikte düzenlediği mitinge karşı ortak açıklamanın tem metni:

"LGBTİ+ Hakları İnsan Haklarıdır!

İlk defa 2022 yılının Eylül ayında İstanbul Saraçhane Meydanı’nda “Büyük Aile Buluşması” adı altında bir araya gelen ve yaptığı kara propagandayla LGBTİ+’ları hedef gösteren Büyük Aile Platformu, 15 Eylül’de bir kez daha İstanbul’da bir araya gelerek bir nefret gösterisi yapmaya hazırlanıyor.

Büyük Aile Platformu, kuruluşundan bu yana geçen iki yıllık sürede, Türkiye’nin pek çok ilinde nefret yürüyüşleri düzenledi. Bu yürüyüşlerde LGBTİ+’lara karşı nefret körüklenmeye çalışıldı, aile kurumunun varlığının neredeyse LGBTİ+’ların yokluğuna bağlı olduğu ilan edildi. Düzenlenen miting ve yürüyüşlere yapılan çağrılarda, gösterilen videolarda LGBTİ+’lar defalarca hedef gösterildi, halkın içinde bulunduğu sosyoekonomik krizin sorumluluğu LGBTİ+’ların üzerine yıkılmaya çalışıldı.

Bütün bunlar yetmezmiş gibi, LGBTİ+’ların anayasal haklarını kullanmak isteyerek başta Onur Yürüyüşleri olmak üzere düzenlemek istedikleri bütün etkinlik ve gösteriler mülki idari amirlerin kararlarıyla yasaklandı. Toplanma ve gösteri yürüyüşü yapma hakkı, ifade özgürlüğü sayısız kere ihlal edildi, aralarında göçmenlerin de bulunduğu yüzlerce LGBTİ+ zor kullanılarak gözaltına alında, haklarında davalar açıldı. Bu esnada RTÜK Büyük Aile Platformu’nun nefret yürüyüşü çağrısının kamu spotu olarak yayınlanmasına karar verdi; nefret videosu medya organları eliyle günlerce medyada yaygınlaştırıldı.

Büyük Aile Platformu’nun faaliyetlerini bu kadar kolaylıkla yapabilmesi, şüphesiz arkasındaki devlet desteğine bağlı. Devletin en büyüğünden en küçüğüne bütün kurumları, LGBTİ+’lar hakkında nefret saçmak ve hedef göstermek konusunda birbiriyle yarışır hale geldi. 7 Haziran 2015 seçimlerine giderken broşürlerine gökkuşağı bayrağı bastırıp LGBTİ+ haklarına teminat vereceğini söyleyen AKP hükümeti, 14 Mayıs 2023’te yapılan milletvekili seçimlerinde tüm seçim propagandasını neredeyse LGBTİ+ karşıtı nefret söylemleri üzerine kurdu. İktidar ortağı MHP genel başkanı “cinsiyet değiştirme ameliyatları yasaklansın”* önergesini verdikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan LGBTi+’ları “sapkın akımlar” diye tarif ederek “Bizim kitabımızda LGBT falan yok” diyerek açık bir nefret söyleminde bulundu. Dönemin İçişleri Bakanı Soylu ise kendisine  eleştiri yöneltenlere “Biz sizin gibi LGBT çocuğu değiliz” diye seslendi.

Bütün bunlardan güç ve doğrudan destek alan Büyük Aile Platformu, 15 Eylül 2024 tarihinde yine İstanbul Saraçhane’de bir nefret gösterisi düzenleyeceğini ilan etti. Bunun için hazırladığı ve sosyal medyada yaygınlaştırdığı afiş, LGBTİ+’ların sembollerinin kötücül bir şekilde tasvir edildiği karanlık bir odadan aydınlığa çıkan heteroseksüel bir aileyi gösteriyor. Karanlık odaya düşen ve üzerinde İsrail’i simgeleyen Davut yıldızının bulunduğu bombalar yoluyla da, LGBTİ+’lar ile Filistin’de yaşanan soykırım arasında doğrudan bir ilişki kuruluyor, İsrail’in yıllardan beri uyguladığı “pinkwashing” üzerinden LGBTİ+’lar soykırımcı olmakla itham edilerek, nefret söylemlerine ve hedef göstermelere bir yenisi ekleniyor.

Bütün bunlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin de imzasının bulunduğu İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne, Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’ne, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve bir dizi başka insan hakları sözleşmesiyle ve Anayasa kapsamındaki ayrımcılık yasağına açık bir şekilde aykırıdır. 

İnsan Hakları Derneği Ankara Şube LGBTİ+ Hakları Komisyonu ve Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği olarak yetkililere yasal yükümlülüklerini hatırlatıyor, LGBTİ+’lara yönelen nefreti görmezden gelen, ses çıkarmayan muhalefeti bu tavrını değiştirmeye çağırıyor, gökkuşağının her renginin temsil edildiği daha güzel bir dünyada yaşamak isteyen herkesi LGBTİ+ haklarının insan hakları olduğu bilinciyle nefrete karşı aktif mücadele etmeye davet ediyoruz.

Vardık, varız, varolacağız!

İHD Ankara Şube LGBTİ+ Hakları Komisyonu

Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği (GALADER)"

Bültene kayıt ol