Irak’ta LGBTİ+ karşıtı yasa kabul edildi

29.04.2024 - 09:19
Haberi paylaş

Irak Parlamentosu’nda LGBTİ+ karşıtı yasa kabul edildi. Yasa, rızaya dayalı olsa bile eşcinsel ilişkiye girmeye, cinsiyet “değiştirme” olarak adlandırılan uyum sürecine giren translara ve uyum ameliyatlarını yapan hekimlere ağır hapis cezası öngörüyor.

Irak’taki “Fuhuşla Mücadele Yasası” kapsamında LGBTİ+ların rızaya dayalı ilişkiye girmesini suç kapsamına alan ve hapis cezası öngören yasa teklifi parlamentoda kabul edildi. Rızaya dayalı olsa dahi eşcinsel ilişkiye girenler 10 yıldan az ve 15 yıldan fazla olmamak üzere hapisle cezalandırılacak.

Bunun yanı sıra eşcinselliği “özendirmek”, “reklamını yapmak” da yasaklandı ve aynı şekilde ağır hapis cezaları getirildi. Yasaya göre LGBTİ+ dernekleri de kapatılabilecek.

Yasa aynı zamanda transları da hedef alıyor. Cinsiyet “taklit etmek” olarak adlandırılan maddede cinsiyet uyum sürecine girmek, uyum ameliyatı olmak ve uyum ameliyatı yapmak hapis cezası ile yasaklandı. 

Irak’taki birkaç LGBTİ+ örgütünden biri olan IrakQueer, “Kendi olmanın suç olduğu bir dünyaya doğru ilerliyoruz” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de de LGBTİ+’lara yönelik baskılar olanca hızıyla sürüyor. LGBTİ+’lar son yıllarda sürekli “sapkın” ilan ediliyor ve hedef tahtasına oturtuluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı son stratejik planında kadın ve LGBTİ+ hareketleriyle mücadeleye dev bir bütçe ayırdı. Yapılması planlanan anayasa değişikliği ile LGBTİ+ derneklerinin kapatılması, daha da kötüsü, Irak’ta olduğu gibi, LGBTİ+ varoluşunun “yasaklanması” söz konusu olabilir.

Bültene kayıt ol