Hande Buse Şeker cinayeti davasında karar

07.12.2023 - 08:42
Haberi paylaş

2019 yılının başında bir polis memuru tarafından öldürülen seks işçisi trans kadın Hande Buse Şeker'in davasının son duruşması 5 Aralıkta gerçekleşti. Tarafların son kez dinlenmesinin ve sanığın son savunmasının alınmasının ardından hüküm verildi.

Hande Buse Şeker, 9 Ocak 2019 Tarihinde polis memuru Volkan Hicret tarafından öldürülmüş ve daha sonrasında cinsel saldırıya maruz bırakılmıştı. Aynı zamanda fail, Hande Buse’nin arkadaşını yaralayarak yağmalamış ve kendi arkadaşını da yaralamıştı.

5 yıldır süren yargılama kapsamında mahkemenin verdiği ilk mahkûmiyet hükmü, istinaf tarafından kaldırılmıştı. Ardından Hande Buse’nin yaralanın arkadaşının muayenesi ve Adli Tıp Kurumundan dosyanın dönme süreçleri ile birlikte iyice uzayan yargılamada, sanığın azami tutukluluk süresinin dolması endişesi yaşandı. Ancak gerçekleşen son duruşmada sanık hakkında mahkûmiyet hükmü verildi:

Hande Buse Şeker’in kasten öldürülmesi nedeniyle müebbet hapis cezası alan sanık trans kadınlardan birine yönelik gerçekleştirdiği cinsel saldırı suçundan dolayı 27 yıl ceza, yağma suçundan 13 yıl ceza ve kasten öldürmeye teşebbüs suçundan dolayı 11 yıl ceza aldı. Diğer iki trans kadına yönelik yağma suçundan ayrı ayrı iki kez 13 yıl ceza alsa da onlar yönünden kazanılmış hak olması nedeniyle bu ceza iki kez ayrı ayrı 5 yıl 6 ay olarak uygulanacak. Fail, kendi arkadaşını kasten yaralaması neticesinde ise 2 yıl ceza aldı ancak bu ceza da kazanılmış hak nedeniyle 9 ay olarak infaz edilecek.

Translara yönelik gerçekleşen her türlü hak ihlalinin takipçisi olmaya devam edeceğiz, bir kişi daha eksilmeye niyetimiz yok!

Genç LGBTİ+ Derneği

Bültene kayıt ol