Rektörlükten keyfi karar

22.09.2023 - 10:12
Haberi paylaş

Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü, LGBTİ+ öğrenci topluluğunu kapattı. Gerekçe yeterli sayıda etkinlik yapmaması. Fakat okul deprem sonrası uzaktan eğitime geçmişti.

Olayı duyuran ÜniKuir'in haberi şöyle:

Devlet üniversitelerinde resmi statüye sahip sayılı LGBTİ+ topluluklarından biri olan Queer Deer, onuncu yılında bürokratik ayak oyunlarıyla kapatıldı

Maruz kaldıkları ayrımcılığa karşı kampüste yıllardır mücadele yürüten Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları Topluluğu (Queer Deer), kampüslerdeki LGBTİ+ öğrenci topluluklarına yönelik nefret siyasetinden nasibini aldı. 

Üniversitenin Etkinlik Komisyonu, topluluğun sene içinde düzenlediği etkinlik sayısının yeterli olmadığını gerekçe göstererek Kuir Araştırmaları Topluluğunu kapattı.

Resmi statülerinin elinden alındığını bugün üniversiteye çağrılarak öğrenen öğrenci topluluğunun başkanı Melis, deprem sonrası uzaktan eğitime geçmiş bir üniversitede “yeterli sayıda” etkinlik düzenlenmemesinin kapatılma gerekçesi olarak bildirilmesine isyan ediyor.

Etkinlik Komisyonu kararında, topluluğun “1 yıl boyunca stant ve tanışma toplantısı hariç, tüzüklerindeki amaçlarına uygun etkinlik” yapmadığını söylüyor. Kararın dayandığı yönergeye göre bir topluluğun yıl içinde en az iki kez etkinlik düzenlemesi gerekiyor. Oysa topluluğun, üniversite engellediği için düzenleyemediği etkinlikleri var.

“Uzaktan eğitim sebebiyle etkinliklerimizi çevrimiçi düzenledik. Ben Zoom etkinliği için okuldan izin alan topluluk duymadım. Bizi aktif olmayan bir topluluk gibi gösterip karar çıkartmışlar, ama daha iki gün önce etkinlik için başvuru yaptık. Daha önce başvurumuzu bile kabul etmedikleri etkinliklerimiz var. 500’den fazla üyesi olan bir topluluğu, geçen sene ortada yokmuş gibi gösteriyorlar.” (Kuir Araştırmaları Topluluğu Başkanı Melis)

“Yıllardır uygulanmayan bir kural, bizi kapatmak için işletiliyor”

“Yüz yüze eğitimi sonlandırdılar, depremden etkilenen arkadaşlarımız vardı, kimseden yapmalarını beklemedikleri yüz yüze etkinlikleri biz nasıl düzenleyecektik?” diye soran Melis, yıllardır kampüste etkinlik yapmamasına rağmen hala resmi statüye sahip olduğunu bildiği toplulukları sayıyor.

Hacettepe Üniversitesinde 150’den fazla öğrenci topluluğu yer alıyor. Salon kapasitesinin yetersizliği sebebiyle etkinlikten aylar önce başvuru yapmak gereken kampüste, bu kuralın uygulanması mevcut şartlar altında mümkün görünmüyor.

“Etkinliklik başvurumuzu görmezden gelip, etkinlik yapmadınız diye topluluğu kapatıyorlar”

Melis, kararın çıktığı komisyondaki tartışmalardan haberdar olduklarını ve topluluğun kapatılmasına yönelik itirazlara verilen cevabın akıl almaz olduğunu söylüyor. LGBTİ+ topluluğu oldukları için kapatıldıklarını kanıtlayan sözleri aktaran Melis, Kuir Araştırmaları Topluluğunun maruz kaldığı baskıları hatırlatıyor:

“Komisyon toplantısında, ‘Boğaziçi’nde ve ODTÜ’de LGBTİ+ topluluğu var, onların da resmi statüsü yok.’ denmiş. Kurulduğu 2013 yılından beri resmi statüye sahip bir öğrenci topluluğun kazanımlarından böyle kolayca vazgeçmesini kabul etmesi bekleniyor, inanılmaz.

Zaten, yıllardır topluluğu çalıştırmamak için ellerinden geleni yapıyorlar. 2018 ve 2021 yılları arasında, Ankara’daki hukuksuz etkinlik yasağı gerekçe gösterilerek kampüste stant açmamıza izin verilmemişti. 

Üçüncü yılın sonunda artık ‘Biz bu stantı açacağız’ deyip, zor da olsa direnerek 2022’de oryantasyon haftasında kampüste diğer toplulukların yanında yerimizi aldık. Hatta sonrasında kazanımlarımız devam etti ve bizi şu an kapatan komisyona üye bile verdik."

"Sonrasında öğrenci topluluklarının bağlı bulunduğu birimle aramız daha iyiye gitti; ancak bir kez de üç topluluk bir araya gelip bir etkinlik serisi hazırladık; etkinlik başvurumuza cevap bile vermediler. 

Etkinliklik başvurumuzu görmezden gelip, etkinlik yapmadınız diye Etkinlik Komisyonu topluluğu kapatıyor.”

Topluluktan basın açıklaması yayınladı, dava açmaya hazırlanıyorlar

Hacettepe Kuir Araştırmaları Topluluğu, kararının kendilerine bildirilmesinin hemen ardından bir basın açıklaması yayınlayarak yargı yolu dahil her alanda hak arayışını sürdüreceğini ve on yıllık kulüplerinin kazanımlarından vazgeçmeyeceğini #KapatmaklaBitmeyiz etiketi ile duyurdu.

LGBTİ+ görünürlüğünü ve örgütlenmelerini hedef alan nefret siyasetinin son örneği olarak kapatıldıklarını vurguladıkları basın açıklamasında topluluk, kamuoyunu dayanışmaya çağırdı:

“Yönergelerle ve hukuksuz resmi kararlarla meşrulaştırmaya çalıştığınız nefretiniz, lubunya mücadelemizi durduramaz. Resmi olalım ya da olmayalım Queer Deer eskisinden de güçlü bir şekilde burada! Lubunyalarla başa çıkamazsınız!

Tüm demokratik kamuoyunu bu süreçte bizi yalnız bırakmamaya, mücadelemize omuz vermeye çağırıyoruz.”

Bültene kayıt ol