İzmir'de Onur Yürüyüşü: Polis şiddetine direniş

26.06.2023 - 09:53
Haberi paylaş

İzmir'de 11. kez düzenlenen Onur Yürüyüşü, LGBTİQ aktivistlerin inatçı direnişine sahne oldu. Polisin şiddeti karşısında geri adım atmadılar. İzmir sokaklarında neler yaşandı?

Kaos GL'nin haberi:

11. İzmir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü öncesinde polis Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ni abluka altına aldı. İzmir Valiliği’nin ayrımcı yasağını gerekçe gösteren polis, İzmir sokaklarını şiddete buladı.

Yürüyüş öncesinde İzmir Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu’ndan avukatları dahi caddeye sokmayan polis, itirazlar üzerine kimlik kontrolüyle caddeye aldı.

Sokak ortasında işkence

18’de başlayacak yürüyüş öncesi sokakta duran bir grup lubunyaya polisler saldırdı. Polis, LGTBİ+’ları ablukaya aldı, gazetecilerin görüntü almasını engelledi. Avukatları da engelleyen polis, eylemcileri döverek gözaltına aldı.

Ters kelepçeyle gözaltına alınanlar polis araçlarına götürüldü. Gözaltına alınanlar havasız araçta ters kelepçeyle bekletildi. Polis şiddetinden geriye, ayağından ayakkabısı çıkan bir aktivistin sokakta bekleyen ayakkabısı kaldı. Polis, tek ayakkabıyla zorla araca bindirdi.

Polis, KaosGL.org muhabirine de saldırdı: Defol git buradan

Şiddeti görüntülemek isteyen gazeteciler de polis şiddetinden nasibini aldı. KaosGL.org muhabiri Aslı Alpar, haber takibi sırasında darp edildi. Gazeteci olduğunu söylediğinde polisin tepkisi, “Aralara girmeyi biliyorsun ama, defol git buradan” diyerek Alpar’ı kolundan tutarak itmek oldu.

Lubunyalar Kordon’da bir araya geldi

Polisin Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki şiddetini aşan lubunyalar, Kordon’da bir araya gelerek basın açıklamasını okuyabildi. Polis, burada da LGBTİ+ aktivistlerini gözaltına aldı. Eylem boyunca en az 47 LGBTİ+ aktivisti gözaltına alındı.

Yürüyüşe Yeşil Sol Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk da katıldı. Polis, Çubuk'un LGBTİ+'lara işkenceyi belgelemesini engellemeye çalıştı.

Basın açıklamasının tam metni:

Bugün burada, 11. İzmir LGBTİQ+ Onur Yürüyüşünde, bu devranla derdi olan tüm LGBTİQ+’lar olarak yeniden yürüyoruz. Özellikle trans kadınlara; Kürt, Arap, mülteci ve diğer azınlık gruplara dahil LGBTİQ+’lara daha şiddetli bir şekilde gelen bu sistematik ayrımcılığa karşı anayasal hakkımızı kullanmak için toplandık. İzmir Valiliği tarafından 23 Haziran Cuma günü mesai saatinin bitiminde, “radikal görüşlere sahip kimi kişi ve gruplar tarafından yapılması istenen etkinliklere karşı tepki gösterildiği, genel ahlaka karşı bir tutum ve davranışlar içeren bu tür etkinliklerin toplumun tepkisine yol açabileceği” bahanesi ile etkinliklerimiz ve yürüyüşümüz yasaklandı. Bu yasağı, biz lubunyaların anayasal hakkı olan Anayasa’nın 34. maddesine aykırı olduğu için kabul etmiyoruz.

TRANSFOBİK DEVLET YIKACAĞIZ ELBET!

Her geçen gün artan polis şiddeti ve yasaklamalar, lubunyaları kriminalize etmek için devlet eliyle yapılmaktadır. Bu hukuksuz şiddet ve yasalar kabul edilemez ve mücadelemizi durduramaz. Ankara Onur Yürüyüşü, Boğaziçi Onur Yürüyüşü, ODTÜ Onur Yürüyüşü ve birçok onur yürüyüşü davasında arkadaşlarımızın yasal haklarını kullanmak istemelerine karşın dava açıldı. Onur Yürüyüşleri kriminalize edilemez!

HOMOFOBİK DEVLET YIKACAĞIZ ELBET!

Bornova Sokak, Esat-Eryaman ve Ülker Sokak gibi Türkiye’nin her bir sokağında kaybettiğimiz trans kadınları, dostlarımızı unutmayacağız ve mücadelemize devam edeceğiz. Ecem Seçkin, Hande Kader, Ahmet Yıldız ve daha birçok nefret cinayetine kurban giden, Türkiye’de kendine bir yaşam hakkı görmeyip intihar eden arkadaşlarımızın hesabını soracağız.

TRANS CİNAYETLERİ POLİTİKTİR!

Trans kadınların işlere alınmayarak sadece seks işçiliği yapmak zorunda bırakılması, yaşam alanları mühürlendiği için sokakta kalmaya zorlanan ve daha sayamadığımız devlet tarafından yapılan birçok sistematik ayrımcılık insan hakları suçudur ve bugün burada bulunmamızın sebeplerinden de biridir. Susturulmaya çalışılan, katledilen, intihar eden ve bilhassa Bornova sokakta sistemin şiddetine maruz kalan her trans kadının sesi olmak için buradayız.

DÖNMEYİZ, DÖNMEYİZ, BİZ BU YOLDAN DÖNMEYİZ!

Geçtiğimiz pazar günü yapılan 9. Trans Onur Yürüyüşünde trans arkadaşlarımızın yürüyüşü engellenmeye çalışılmış, ama yürüyüş başka bir yerde gerçekleştirilebilmişti. Daha sonra arkadaşlarımız dağıldığında şiddet ile birlikte gözaltına alındılar. Aynı şekilde 9 Haziran’da yapılan 11. ODTÜ Onur Yürüyüşünde yürüyüş başlamadan kampüs içerisine polisler sokularak öğrenciler şiddete uğramış, dağıldıktan sonra taksi beklerken şiddet ile birlikte gözaltına alınmışlardır. Sadece lubunyalara zarar vermek art niyetiyle uygulanan bu sistematik şiddet bizlere mücadelemizden geri adım attırmayacak.

ALIŞIN, BARIŞIN, BURADAYIZ, GİTMİYORUZ!

Bu sene İzmir’de yapılacak olan onur piknikleri birçok faşist topluluk ve polis tarafından engellenmeye çalışılmış, öğrenciler gözaltına alınmış ve şiddete uğramıştır. Varlığımız ve buluşup piknik yapmamız dahi kriminalize edilmeye çalışılmaktadır. “Zafer konuşmasında” dahi çıktığı an faşist iktidarın hedefi yine LGBTİQ+’lar olmuştur. Seçim sürecinde AKP’nin LGBTİQ+ nefreti üzerinde propaganda yürütmesi ve her mitinge çıktıklarında LGBTİQ+ nefretini körüklemesi de ülkenin vatandaşlarının iyiliğini düşünecek hiçbir şeyi planlamadıklarının, sadece azınlıkları hedef göstermek üzerinden siyaset ve vaat üretmelerinin göstergesidir.

BE TRANS JİYAN NABE! BİJÎ BERXWEDANA LUBUNYA!

Türkiye ve Suriye’yi etkileyen depremde lubunyalar temel ihtiyaçlarına ulaşamamış, orada dahi fobi görmeye devam etmişlerdir. Depremzede lubunyalar ile dayanışma göstermek isteyen diğer lubunyalara “Neden sadece lubunyalarla dayanışıyorsunuz?” şeklinde tepki gösterilmiş ve depremzede lubunyaların ihtiyaçlarına ulaşamadığı, böyle bir durumda dahi fobiye maruz kaldıkları görmezden gelinmiştir. Türkiye’de yaşayan herkesten LGBTİQ+’lara karşı yapılan ayrımcılıklara gözlerini artık açmaları gerektiğini vurguluyoruz.

MA RIHNA NIHNA HON!

Biz bu çarkı da bozacağız, koliye de çıkacağız, eğitimimizi de göreceğiz. Lubunyalar her yerde ve bugün sokaktayız aşşkımmm! Yürüyemeyen, susturulan herkes ve her şehir için yürüyoruz. Var olduğumuz zaman boyunca, haklarımızı alana kadar, eşitlenene kadar BU-RADA-YIZ!

DÜNYA YERİNDEN OYNAR İBNELER ÖZGÜR OLSA!

Bültene kayıt ol