Polis şiddeti engelleyemedi: ODTÜ’de Onur Yürüyüşü geleneği sürüyor

09.06.2023 - 18:59
Haberi paylaş

"Ters kelepçe, işkence, 10’dan fazla gözaltı: Polis şiddeti değişmedi ama ODTÜ’lü LGBTİ+’lar da direnişten vazgeçmedi." unikuir.org kampüsten bildirdi:

"ODTÜ’de Onur Yürüyüşlerine yönelik 2019’dan beri kayyum rektörün aracılığıyla devam eden polis şiddeti bu sene de değişmedi. Dün, ODTÜ bileşenlerine yolladığı e-posta ile yürüyüşe izin vermeyeceğini duyuran ve kampüsün her yerini sivil ve çevik kuvvet polisleriyle dolduran Verşan Kök’ün engellemesi, ODTÜ’lü LGBTİ+’ları durduramadı.

Nefret siyasetine ve polis şiddetine rağmen alanlarından vazgeçmeyen LGBTİ+’lar kampüse bayrak astı, basın açıklaması okudu ve 11. ODTÜ Onur Yürüyüşünü gerçekleştirdi.

Yürüyüş sabahında

Yürüyüş günü sabahından itibaren kayyum rektör Verşan Kök, üniversitenin kapılarını polislere açtı ve kampüsü gözaltı aracı ve polisle doldurdu. Yürüyüşün başlamasından çok önce A1 VE A4 kapılarında konuşlanan sivil ve çevik kuvvet polisleri, kampüsün içine de erkenden giriş yaptı.

Rektörlük binası ile yürüyüşün başlangıç noktası olan Fizik Çimlerinin arasındaki geçişler polis barikatlarıyla kapatıldı.

Öğrencilerin bir araya gelmesini engellemek için polis duvarı

Fizik Çimleri önünde yapılması planlanan yürüyüşü engellemek için farklı noktalarda barikat kuran polisler, öğrencilerin ODTÜ Kütüphanede, Fizik Çimlerde ve Matematik Bölüm Binası önünde hareketsiz kalmasına sebep oldu ve öğrencilerin bir araya gelmesini engellendi.

Kütüphane içinde gözaltı

Yürüyüşün başlangıç noktası Fizik Çimlerinin ablukaya almak için çimlerin dört tarafına yerleşen polisler, kütüphaneye sığınan öğrencilere de müdahale etti ve ilk gözaltılar başladı. 

Darp edilen öğrenciler ters kelepçeyle gözaltına alındı, bir arada duran öğrenciler rektörlüğün hukuksuz yasak kararı gerekçe gösterilerek dağıtılmaya çalışıldı.

Lubunyalar direnmeyi başardı

Polis saldırısına rağmen kampüsteki görünürlüklerinden vazgeçmeyen LGBTİ+’lar, yürümek için direndi ve basın açıklaması okudu. Ayrıca LGBTİ+’lar, Matematik Bölüm binasından trans bayrağı sallandırmayı başardı. 

Türkçe ve Kürtçe sloganlarla mücadeleyi yaşatan ve Onur Ayını kutlayan LGBTİ+’lar, basın açıklamasında “Dün terk etmediğimiz alanlarımızdan bugün de vazgeçmiyoruz” diyerek fabrikaları, sokakları, kampüsleri terk etmeyeceğini bir kez daha duyurdu.

LGBTİ+ nefret siyasetinin sonucunda hayatını kaybeden öznelerin anıldığı basın açıklamasında, Meclise girmek için vadedilen nefret politikalarına, yoksulluğa, işsizliğe, depremdeki çok sayıda can kaybına neden olan sorumsuzluğa, mahpus transların yaşadığı hak ihlallerine ve direnen tüm hak savunucularının maruz kaldığı şiddete karşı çıkıldı.

Polis şiddeti, yürüyüşten sonra da durmadı

Yürüyüşün sonlanmasının ardından alanı taksiyle terk etmek isteyen LGBTİ+’lardan bazılarını polis provoke etmeye başladı ve aniden öğrenciler gözaltı aracına götürdü.

Yürüyüşte alınan 6 öğrencinin yanı sıra gözaltılar devam etti."

Bültene kayıt ol