Onur Ayı: Aşırı sağcılar sahnede

05.06.2023 - 10:24
Haberi paylaş

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turundan sonra Erdoğan’ın yaptığı konuşmada LGBTİ+’ları hedef göstermesi ve Yeniden Refah Partisi’nin LGBTİ+ derneklerinin kapatılması için adımlar atmaya başlaması, içinde bulunduğumuz Onur Ayı etkinlikleri üzerinde de etkili oluyor.

İzmir’de Ege Üniversitesi kampüsünde 2 Haziran günü yapılması planlanan Onur Pikniği, TGB, BAP, TÜGVA ve Yeniden Refah Partisi gibi fobik gruplar tarafından açıkça tehdit edildi. Bunun üzerine piknik rektörlük tarafından yasaklandı. İzmir Barosu, kriz masası oluşturarak Emniyet Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi Rektörlüğü ile görüşmeler yaptı. Emniyet Müdürlüğü ve ÖGB’nin, LGBTİ+ öğrencilerin güvenliğini sağlamayacağını bildirmesi üzerine 2. Ege Onur Pikniği ertelendi. Geçtiğimiz yıl Ankara Onur Yürüyüşü’nde olduğu gibi, Ege Üniversitesi’nde de aşırı sağcılarr kampüse sokularak LGBTİ+ öğrencilere gözdağı verildi.

Bunun üzerine öğrenciler İzmir Barosu’nun önünde bulunan Özgür Kürsü’de pikniğin yasaklanması ve aldıkları tehditlerle ilgili olarak basın açıklaması yapmak istediler, ancak polis “Burada 2-3 kişiden fazla bulunamazsınız!” diyerek öğrencileri ve baro avukatlarını darp etti. Bu saldırıya rağmen LGBTİ+ aktivistler basın açıklamasını okudu.

ODTÜ’de ise Onur Haftası nedeniyle LGBTİ+ öğrenciler tarafından gökkuşağı renklerine boyanan bir merdiven, rektörlük tarafından yeniden beyaza boyandı. ODTÜ LGBTİQAA+ Dayanışması, “2020’de yapıldığı gibi Gökkuşağı Merdivenlerimiz rektörlük tarafından beyaza boyandı” açıklamasında bulunarak, bugün (5 Haziran) merdivenleri tekrar gökkuşağı renklerine boyayacağını ilan etti.

6. ODTÜ Onur Haftası bugün (5 Haziran) başlıyor. Hafta kapsamında 7 Haziran’a kadar kampüste bir dizi etkinlik yapılacak. Haftanın finali ise 9 Haziran’da 11. ODTÜ Onur Yürüyüşü olacak.

Bültene kayıt ol