Muamma LGBTİ+, Mersin Onur Haftası yasağına açtığı davayı kazandı

13.01.2023 - 12:26
Haberi paylaş

Mahkeme, Onur Yürüyüşü’nün çoğulculuğa ve toplumsal barışa katkı sağlayacağını belirtti.

Mersin Valiliği’nin 2022’de şehirdeki onur haftası etkinliklerini ve LGBTİ+ temalı tüm etkinlikleri 15 gün boyunca yasaklamasına ilişkin davada karar açıklandı.

Kaos GL'nin haberine göre Muamma LGBTİ+ Derneği, Valiliğe açtığı davayı kazandı. Mersin 2. İdare Mahkemesi, Anayasa ve uluslararası sözleşmeleri hatırlatarak yasak kararını iptal etti.

Mersin Valiliği’nin “kimi soyut yakınmaları” gerçek kabul ederek ortada suç işleneceğine dair açık ve somut bir delil yokken yasaklama kararı veremeyeceğini vurgulayan Mahkeme, Onur Yürüyüşü düzenlemenin demokratik bir topluma katkı sağlayacağını da belirtti.

Devlet yasaklamak yerine korumalı

Mahkeme oyçokluğuyla verdiği kararda ayrıca, IŞİD’in LGBTİ+’lara saldıracağına dair istihbarat bilgilerine karşı idarenin yasaklama değil, Onur Haftası ve Yürüyüşü’nü koruyacak önlemler alma sorumluluğunu da hatırlattı ve ekledi:

“Toplumun cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim bakımından farklılaşmış bir kesiminin maruz kaldığı nefret, ayrımcılık ve şiddete karşı toplumda duyarlılık ve farkındalık yaratmaya yönelik olduğu görülen "Onur Yürüyüşü" çoğulculuğa ve barış içinde bir arada yaşamaya katkı sağlayacağı için demokratik toplumda korunması gereken bir temel hak ve hürriyet kullanımıdır.

“Kişilerin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının Devlete yüklediği yükümlülük, yetki alanında bulunan tüm bireylerin yaşam hakkını gerek kamusal makamların ve diğer bireylerin, gerek kişinin kendisinin eylemlerinden kaynaklanabilecek müdahalelere karşı koruma biçimindeki pozitif yükümlük gereğidir.”

Ne olmuştu?

Mersin Valiliği, şehirdeki 2022 Onur Haftası’nı yasakladı. 27 Temmuz’da başlayacak hafta öncesinde Valilik, 15 gün boyunca kentte LGBTİ+ Onur Haftası etkinliklerini yasakladı.

Valiliğin 25 Temmuz’da aldığı karar Onur Haftası sonrasını da kapsıyordu. 8 Ağustos’a kadar kentte LGBTİ+ etkinlikleri yasaklandı.

Valilik kararı internet sitesinden şöyle duyurdu:

“Kamu esenliğinin ve genel asayişin devamının sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın, genel ahlakın ve vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerinin korunması amacıyla 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. maddesi ve 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/a ve 11/c maddelerine istinaden, LGBTİ (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans ve İntersex) dernekleri veya benzer oluşum ve gruplar ile bu grupların yapmış olduğu bu tür eylemleri desteklemek veya protesto etmek amacıyla ilimizde açık ve kapalı yer toplantısı yapılması düşünülen her türlü etkinliğin (toplanma ve toplanma teşebbüsünde bulunma, basın açıklaması, yürüyüş, oturma eylemi, stand/çadır kurma, bildiri dağıtma, afiş/pankart asma, protesto eylemi, şenlik, festival, spor müsabakası, panel, konferans, seminer, film gösterimi vb.) Mersin il sınırları içerisinde 25.07.2022 tarihi saat 00.01’den itibaren 08.08.2022 tarihi saat 24.00'a kadar on beş (15) gün boyunca yasaklanmıştır.”

8. Mersin LGBTİ+ Onur Haftası, tüm engellere rağmen LGBTİ+’ların mücadelesiyle yaşandı. Kentte LGBTİ+ aktivistleri, “İllüzyon” temasıyla 27-31 Temmuz tarihlerinde çeşitli etkinliklerde bir araya geldi.

Mersin Onur Haftası etkinliklerinden iki gün önce  Mersin Valiliği’nin, 15 gün boyunca kentte LGBTİ+ Onur Haftası etkinliklerini yasaklamasının ardından hafta yasağı protesto eden basın açıklamasıyla başladı.

Hafta boyunca gerçekleşen panel, film gösterimi, sergi ve maçların ardından bugün düzenlenen Onur Pikniği’yle Mersin Onur Haftası sona erdi. Mersin Valilik yasağından önce Hafta’nın son etkinliği Barış Parkı’nda vegan piknik olarak belirtilmişti ancak yasağın ardından Barış Parkı da dahil olmak üzere tüm etkinlik alanları polisler tarafından abluka altına alındığından bugün gerçekleşecek haftanın son etkinliğinin yeri değişti.

Bu yıl sekizincisi düzenlenen Mersin Onur Haftası’nın son etkinliği Mersin sahillerinde gerçekleşen vegan piknik oldu. Mersin Pride Instagram sayfası haftanın bitişini şöyle duyurdu: “Hiç bir şey olmadıysa bile kesinlikle bir şeyler oldu!”

Bültene kayıt ol