Vettel, homofobik ülkelerde spor karşılaşmaları düzenlenmesini eleştirdi

13.10.2021 - 10:39
Haberi paylaş

Bu yıl eşcinselliğin ölümle cezalandırıldığı Katar ve Suudi Arabistan’da Formula 1 yarışları düzenlenecek. Alman yarış pilotu Sebastian Vettel bu durumu eleştirdi.

Dört defa Formula 1 dünya şampiyonu olan Sebastian Vettel, bu spor dalındaki yarışmaları düzenleyenlerin insan haklarını, özellikle de LGBTİ+ haklarını daha fazla dikkate almalarını istedi. Vettel, bir gazeteye verdiği demeçte “Tüm insanlara eşit davranmanın adil olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz. Ancak bazı ülkelerde bu böyle değil. Ama bu konuda sözlerden fazlası lazım, harekete geçmek lazım” dedi. “Spor, adalet ve eşitliğin yeryüzünde daha yaygınlaştırılması için bir baskı aracı olabilir.”

Bu yıl Formula 1 yarışları ilk defa Katar ve Suudi Arabistan’da düzenlenecek. Her iki ülkede de eşcinsellik ölümle cezalandırılıyor. Vettel'e göre, "yarışmaları düzenlemekten sorumlu olanların kendilerine ahlaklı olup olmadıklarını sormaları gereken durumlar var. Belki de büyük bir anlaşmaya hayır demek gerekir."

34 yaşındaki pilot, "bir erkek bir erkeği seviyor ya da bir kadın bir kadını seviyor diye insanları yargılamanın ya da cezalandırmanın doğru olmadığını" vurguladı. “Farklılıklarımız, zenginliğimizdir. Herkes aynı olsaydı, toplum ilerlemezdi. Bu farklılıklardan korkmak yerine onları kutlamalıyız.”

Vettel daha önce de defalarca LGBTİ hakları için kampanya yürütmüştü. Örneğin, Ağustos başındaki Macaristan Grand Prix'sinde, üzerinde "Same Love" yazan gökkuşağı renginde bir tişört giymiş ve gökkuşağı maskesi takmıştı. Bundan ötürü motor sporları çatı örgütü FIA'dan kınama almıştı. Geçen yıl İstanbul Grand Prix'sinde de Erdoğan hükümetinin homofobik siyasetini protesto etmek için yarışlara gökkuşağı kaskıyla katılmıştı.

Bültene kayıt ol