Uganda: Bir trans kadın ilk defa devlet tarafından tanındı

12.10.2021 - 10:26
Haberi paylaş

Ugandalı bir trans aktivist olan Cleopatra Kambugu, cinsiyet kimliğinin ifşa edilmesinden sonra İsveç’e kaçmış ve burada hayatı bir dizi film konusu olmuştu. Kambugu, uzun bir mücadeleden sonra Uganda devletinden yeni kimliğini alan ilk trans kadın oldu.

Kambugu’nun yeni kimliğinde kendi seçtiği adı ve “cinsiyeti” kısmında da “kadın” anlamına gelen “F” işareti yer alıyor. Uzun bir mücadelenin sonunda elde edilen bu zafer, 41 milyon nüfusa sahip olan ve özellikle eşcinsellerin yoğun bir baskı altında tutulduğu bu Doğu Afrika ülkesinde bir dönüm noktası olma özelliği taşıyor.

Kambugu, yeni kimliğini şu sözlerle sosyal ağlarda paylaştı: “Aylarca bekledikten sonra bugün nihayet yeni kimliğimi alabildim. Çok zorlu bir süreç oldu ama şimdi nihayet bu noktadayız.” Kambugu, yeni kimliğini almaktan çok mutlu olduğunu, bunun bir Uganda kimliği olmasına daha da sevindiğini, 35 yaşında bir trans kadın olabilmek için 35 yıldır direnerek, gururla ve özür dilemeden mücadele ettiğini ifade etti.

2014 yılında bir Uganda gazetesi 200 “homo” hakkında bir ifşa makalesi yayınlayıp, Kambugu ile partnerinin büyük boy resmini ilk sayfaya basmıştı. Bunun üzerine Kambugu ile partneri ülkeden kaçmak zorunda kalmış ve İsveç’e yerleşmişlerdi. Kambugu’nun yaşadıkları burada “Pearl of Africa” adıyla bir dizi filmin konusu olmuştu.

Bültene kayıt ol