Voleybolcuya homofobik saldırı boşa çıkartıldı

17.08.2021 - 10:15
Haberi paylaş

Voleybol oyuncusu Ebrar Karakurt, bir kadınla birlikte görüldüğü bir fotoğrafı paylaştıktan sonra çeşitli internet sitelerinde LGBTİ+ olduğu gerekçesiyle homofobik saldırıya uğradı. Saldırının duyulmasından sonra Karakurt’a on binlerce destek mesajı yağdı. Türkiye Voleybol Federasyonu sözcüsü de Karakurt’a özel hayata kimsenin karışamayacağını belirten bir destek mesajı yayınladı.

2020 Tokyo Olimpiyatları’nda çeyrek finalde elenen Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı oyuncusu Ebrar Karakurt, bir kadın arkadaşıyla birlikte görüldüğü bir fotoğrafı sosyal medyada paylaşmasından sonra çeşitli internet sitelerinde LGBTİ+ olduğu gerekçesiyle homofobik saldırıya uğradı. 

Karakurt’un LGBTİ+ olduğunu yazan siteler, bu oyuncunun milli takımda oynatılmaması gerektiğini ileri sürdü. Kısa bir süre sonra sosyal medyada Karakurt’a gerek takım arkadaşlarından, gerek homofobi karşıtlarından destek mesajları yağmaya başladı. 

Bu durum karşısında Türkiye Voleybol Federasyonu Milli Takımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü Kurtaran Mumcu, Ebrar Karakurt ile ilgili bir açıklama yaptı. Mumcu, açıklamasında Karakurt’un başarılı bir sporcu olduğunu vurgulayarak, herkesin özel hayatının kendisini ilgilendirdiğini ifade etti.

Türkiye’de LGBTİ+’lar üzerindeki baskılar son yıllarda giderek yoğunlaştı. Diyanet İşleri Başkanlığı, pandeminin başlarında yaptığı bir konuşmada “hastalıkların eşcinseller tarafından yayıldığını” söyleyerek, LGBTİ+’ları pandeminin sorumlusu ilan ederek hedef gösterdi.

Ankara’da OHAL bahanesiyle bütün LGBTİ+ etkinlikleri hukuksuz olarak yasaklandı ve mahkemenin aldığı aksi yönlü kararlara rağmen yasak hâlâ keyfi olarak sürüyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nde açılan bir sergide kullanılan bir görsel bahane edilerek LGBTİ+ öğrencilere saldırıldı, okulun LGBTİ+ Kulübü kapatıldı. Öğrenciler hakkında soruşturma açıldı, bir kısmı tutuklandı.

Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında kabul edilen İstanbul Sözleşmesi, LGBTİ+’ları koruduğu iddiasıyla iptal edildi. 

Bütün bunlara rağmen LGBTİ+’lar kadınlarla birlikte büyük bir direniş sergilemeye devam ediyor. Bugün Karakurt’a verilen ve Voleybol Federasyonu’na destek açıklaması yaptıran destek de bu direniş kapsamında değerlendirilmelidir. 

Mücadele kazandırır!

Bültene kayıt ol