Nisan ayında LGBTİ+ mücadeleleri

10.05.2021 - 10:15
Haberi paylaş

Her yıl LGBTİ+ hareketi tarafından mücadeleyi tazelemek için kutlanan Onur ayı yaklaşmaktayken, Nisan ayında dünyada yaşanmış LGBTİ+ mücadelelerine bir göz atalım. 

• Beş yüksek rütbeli Çeçenistanlı lider hakkında suç duyurusu yapıldı

2017 yılında dünya, Çeçenistan’da devlet tarafından eşcinsellere uygulanan işkence görüntüleriyle sarsılmıştı. Toplama kamplarında toplanan LGBTİ+'lar ölene kadar işkenceye maruz kalmış, İkinci Dünya Savaşı’nın vahşetini hatırlatan görüntüler medyada paylaşılmıştı. 

Almanya'da yapılan suç duyurusunda zulüm, yasadışı tutuklama, işkence, tecavüz ve insan öldürmeye azmettirme bulunuyor. 

Eğer Almanya’daki Karlsruhe’deki genel savcılık bir Alman STK’sı tarafından açılan davayı almaya karar verirse, bu bütün dünyadaki LGBTİ+ hareketi için bir kazanım olacak. 

• Kolombiya’daki eylemlerde LGBTİ+'lar ön sıralarda 

Nisan ayında devletin vergileri yükseltmesine karşı başlayan protestolar, devam ediyor. Eylemlerde LGBTİ+'lar, özellikle de trans kadınlar ön sıralarda yer tutuyor. 

Halkın ayaklanmasının nedenleri arasında 2020 yılının yalnızca ilk başlarında öldürülen, çoğunluğu trans kadın olan, altmıştan fazla LGBTİ+'nın olması; Reform adı altında toplumun daha çok vergi ödemeye zorlanması ve iklim krizi gibi sorunlar yer alıyor. Uzun süredir kapitalist sistemin getirdiği krizle yoksullaşan Kolombiya halkı için "yeni vergi reformu", bardağı taşıran son damla oldu. 

• Hong Kong’da Çin’in uyguladığı otoriter yönetim, LGBTİ+ları da etkiliyor

Nisan ayına damgasını vuran bir başka olay da Hong Kong’da iki LGBTİ+ aktivistinin tutuklanması ve ceza verilmesi oldu. LGBTİ+ ve insan hakları aktivisti olan Raymond Chan Chi-chuen ve Cyd Ho, Çin’in antidemokratik yönetimine karşı çıktıkları için ceza aldılar. Chan, Çin’e karşı muhalefet partide hükümet karşıtı örgütçülük yapmaktan; Ho ise yıllarca Hong Kong’da LGBTİ+ hareketinin içerisinde aktivistlik yapmaktan, en az yedişer yıl hapis cezası alma riski taşıyorlar. Her ne kadar Pekin, Chan ve Ho’yu direkt LGBTİ+ hareketi içerisinde faaliyet yürütmekten suçlamasa da, onların insan hakları ve demokrasi için mücadele ediyor oluşlarından rahatsız oldukları ortada. 

Bültene kayıt ol