LGBTİ+ mücadelesi: Tarihte bu hafta (26 Nisan-3 Mayıs)

26.04.2021 - 10:14
Haberi paylaş

İnsanlık tarihinin pek çok noktasında farklı sebeplerle verilmiş çok fazla mücadele örnekleri göstermek mümkündür.

LGBTİ+ özelinde konuşacak olursak, mücadele tarihinde yer yer kazanımlar görmekle beraber, katedilmesi gereken yol oldukça uzun. 

Tarihte bu hafta içerisinde biraz dolanmak istersek;

26 Nisan 1886 - “The Blues” un yaratıcısı Gertrude “Ma” Rainey (26 Nisan 1886 - 22 Aralık 1939), Columbus, Georgia'da Gertrude Pridgett olarak doğdu. 

Louis Armstrong, Thomas Dorsey ve Coleman Hawkins gibi caz büyüklerinin yer aldığı "Georgia Band" eşliğinde "Rough and Tumble Blues", "Jealous Hearted Blues" ve "Ma Rainey's Black Bottom Blues” başlıklı şarkıları söyledi.

"Pa" Rainey ile evlenmesine rağmen, kadınlarla olan ilişkilerini gizlemedi. Nitekim, 1928'de kaydettiği ünlü “Prove it on Me Blues”, biseksüelden çok bir lezbiyenin ifadesine benziyor... 

Siyasi aktivist ve akademisyen Angela Y. Davis 'Prove It On Me', 1970'lerin lezbiyen olumlayıcı şarkıların performansı ve kaydı etrafında belirginleşmeye başlayan lezbiyen kültürel hareketinin kültürel bir habercisi olduğunu söylemişti.

27 Nisan 1987 - Transların trenlere bindirilip toplu olarak Eskişehir'e sürülmeleri üzerine, Taksim Gezi Parkında translar açlık grevine başladı.Bu eylem LGBTİ hareketinin kamusal alanda yapılan ilk eylemidir. İlk eylemdir ama Türkiye medyası görmezden gelme veya alaya almaktan öteye geçmezken dünya kamuoyunda büyük etki yaratır.

28 Nisan 1990 - Queer Nation’ın ilk büyük gösterisine 1000'den fazla kişi katıldı. ACT UP'tan AIDS aktivistleri tarafından kurulan Queer Nation, bir boru bombalamasına tepki olarak New York'taki ‘Uncle Charlie’s’ Downtown'ın dışından birkaç saat içinde 1000'den fazla protestocuyu harekete geçirdi. 

Patlama gece 12: 10'da meydana geldi ve çok popüler Greenwich Village gey barında üç erkek yaralandı. Protestocular, trafiği kapatarak NYPD'nin 6. Bölgesine yürüdüler. Beş yıl sonra, 1995 yılında, 1993 Dünya Ticaret Merkezi bombalamasına karışmaktan suçlu bulunan terörist El Seyyid Nosair'in ‘boru bombalı’ saldırıdan da sorumlu olduğu ortaya çıktı.

29 Nisan 2013 - NBA oyuncusu Jason Collins (2 Aralık 1978) Amerika’nın çok okunan spor dergisi ‘Sports Illustrated' ile röportajında gey olduğunu açıkladı. 

Şu anda oynayan ve gey olduğunu açıklayan ilk profesyonel erkek sporcudur. Nisan 2014'te Collins, Time Magazine'in "Dünyadaki En Etkili 100 Kişi" nin kapağında yer aldı.

30 Nisan 1997 - Ellen DeGeneres (26 Ocak 1958) Amerikalı ünlü komedyen ve televizyon programıcısı DeGeneres konuk olduğu Oprah Winfrey’nin programında "Evet, ben geyim" açıklamasında bulundu. O dönem rol aldığı yüksek raytingli dizisi açıklamasından sonra yayından kaldırıldı. Uzun yıllardır kendi ismi ile yaptığı programı 

1 Mayıs 2001 - 2000’li yıllarda kamusal alanda görünürlüğünü arttırarak siyasi partiler, işçi sendikaları ve çeşitli toplumsal hareketler içinde de LGBTİ haklarını savunmaya başladı. 2001 yılındaki 1 Mayıs gösterilerinde Kaos GL’nin ilk defa kendi pankartıyla ve grup kimliğiyle alana çıkışıyla Türkiye’deki eş- cinseller ve translar kamusal alanda örgütlü biçimde ilk defa varlıklarını or- taya koymuş oldu. Daha sonra Lambdaistanbul da 2002 ve 2003 yıllarında İstanbul’daki 1 Mayıs gösterilerine kendi kortejleriyle katıldılar.

2 Mayıs 1994 - En eski LGBT dergilerinden biri olan The Metro Weekly, Washington DC' de ilk kez yayınlandı.

3 Mayıs 1948 - Miriam Ben-Shalom (d. 3 Mayıs 1948) Amerikalı bir eğitimci, aktivist ve Birleşik Devletler Ordusunda eski bir başçavuş. 1976'da eşcinsellik nedeniyle ordudan terhis edildikten sonra, mahkemede terhis edilmesine başarılı bir şekilde itiraz etti ve 1987'de askerlik hizmetinden eşcinselleri hariç tutan ordunun politikası uyarınca terhis edildikten sonra yeniden görevine dönen ilk eşcinsel kişi oldu. 

Ordu, uzun süren adli işlemlerden sonra 1990 yılında hizmetine son verdi, Shalom bu tarihe kadar görevine devam etti. New England Gay, Lesbian and Bisexual Veterans üyesidir ve California Alexander Hamilton American Legion Post 448 üyesidir. Hayat arkadaşı Karen Weiss ile Milwaukee’de yaşayıp tam zamanlı ingilizce öğretmeni olarak çalışmaktadır. 

Bültene kayıt ol